Abstract:
Low agricultural productivity in Eastern and Southern Africa has led to recurrent, chronic
food insecurity, poor nutrition, and widespread poverty that continues to affect a significant
proportion of the population. This low productivity is due to a number of factors key among
which include use of unimproved crop varieties; biotic and abiotic stresses; a lack of access
to quality seeds, fertilizer, and other inputs; and poor agronomic practices. Conversely, the
use of improved crop varieties by Africa’s smallholder farmers can substantially boost their
production in response to local and international demand for food and nutritional security.
However, there is a critical shortage of well-trained crop scientists and plant breeders at
graduate level to develop improved crop varieties and their deployment. This is exacerbated
by the fact that plant breeding technics are crop specific and thus, the need for diverse
expertise and professionals to address crop improvement challenges for multiple crops and
agro-climatic zones in the region. The recently instituted Makerere University Regional
Center for Crop Improvement (MaRCCI) will strengthen and expand the two regional (MSc
and PhD) programs in Plant Breeding, Biotechnology and Seed Systems. This initiative is to
be implemented under the auspices of the African Higher Education Centres of Excellence
(ACE II) supported by respective National Governments through a Development Facility
from the World Bank. The expected outcomes of the MaRCCI effort include stronger
regional Masters and PhD programs in Plant Breeding, Biotechnology and Seed Systems,
improved curriculum and delivery, at least 70 highly trained PhD and MSc plant scientists,
targeted research that is relevant to the region’s agriculture, and a strengthened training and
research capacity that serves the wider Eastern and Southern Africa region.
La faible productivité agricole en Afrique orientale et australe a conduit à une récurrente et
chronique insécurité alimentaire, une mauvaise nutrition, et la pauvreté généralisée qui
continuent d’affecter une part importante de la population. Cette faible productivité est due
à un certain nombre de facteurs clés parmi lesquels figurent l’utilisation de variétés non
améliorées; les stress biotiques et abiotiques; un manque d’accès aux semences de qualité,
des engrais, et d’autres intrants; et de mauvaises pratiques agronomiques. Par contre,
l’utilisation de variétés améliorées par les petits exploitants agricoles de l’Afrique peut
sensiblement augmenter leur production en réponse à la demande locale et internationale
pour la sécurité alimentaire et nutritionnelle. Cependant, il y a une pénurie critique de
scientifiques agricoles et des améliorateurs génétiques des plantes bien formés au niveau
des études supérieures pour développer des variétés améliorées de cultures et leur
déploiement. Cette situation est aggravée par le fait que les techniques de sélection végétale
sont spécifiques aux cultures concernées d’où la nécessité d’avoir une diversité d’expertise
et des professionnels pour relever les défis d’amélioration génétique pour de multiples cultures
et des zones agro-climatiques de la région. Le Centre régional pour l’amélioration des cultures
récemment institué à l’Université de Makerere (MaRCCI) renforcera et étendra les deux
programmes régionaux (MSc et PhD) dans l’amélioration des plantes, la biotechnologie, et
les systèmes semenciers. Cette initiative sera mise en oeuvre sous les auspices des centres
d’enseignement supérieur africains d’excellence (ACE II) financés par les gouvernements
nationaux respectifs par le biais d’un mécanisme de développement de la Banque mondiale.
Les résultats attendus du MaRCCI comprennent l’amélioration de programmes et
d’enseignement des programmes régionaux de niveau master et Doctorat en amélioration
des plantes, la biotechnologie et les systèmes semenciers, au moins 70 scientifiques formés
au niveau Master et Doctorat, la recherche ciblée qui est pertinente pour l’agriculture de la
région, et une capacité de formation et de recherche renforcée qui dessert la grande région
Afrique orientale et australe
Language:
English
Date of publication:
2016
Country:
Region Focus:
East Africa
University/affiliation:
Journal:
Volume:
14
Number:
Part 1
Pagination:
43 - 52
Collection:
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories:
Agrovoc terms:
Additional keywords:
Licence conditions:
Open Access
Access restriction:
Form:
Web resource
Publisher:
ISSN:
1607-9345