Evaluation of nutritional quality of safflower for use as animal feed

Abstract: 
Safflower (Carthamus tinctorius L.) is an annual oil seed crop adapted to arid and saline regions of the world. It is potentially a novel food and medicine source, which has not been fully explored in the last century. Safflower’s ability to forage for sub-soil moisture with its vigorous tap root, tolerance to salinity, adaptability to a wide range of temperatures, improved oil content and its versatility to produce oil high in linoleic and oleic fatty acids makes it a viable alternative to current crops grown in the more marginal cropping areas around the world. This study was carried out to determine the nutritional quality of the safflower forage, seed and cake as an animal feed. Nine safflower genotypes were evaluated from September to December 2014 and January to April 2015 in a completely randomized block design with three replications in the Botswana University of Agriculture and Natural Resources, Notwane Farm under sandy loam soils. Results of the study showed that safflower genotypes significantly (p < 0.05) differed in their oil content, seed, leaf and cake after oil extraction, neutral detergent fibre (NDF), acid detergent fibre (ADF), acid detergent lignin (ADL) and ash. The seed oil content significantly (p < 0.05) differed and varied between 26-42%. The leaf NDF, ADF, ADL and ash varied between 20.5-26.2%, 26.5-32.7%, 6.7-10.7% and 0.89-1.08%, respectively depending on genotype. Seed NDF, ADF, ADL and ash were also significantly (p< 0.05) affected by genetype and varied between 43.3-50.3%, 42.8-48%, 15.3-20.7% and 0.95-1.41%, respectively. This research showed that safflower has a big potential as an oilseed crop and source of animal feed in semi-arid Botswana.
Le carthrame (Carthamus tinctorius L.) est une culture annuelle de graines oléagineuses adaptée aux régions arides et salines du monde. C’est une nouvelle source potentielle de nourriture et de médicaments, qui n’a pas été entièrement explorée au cours du siècle dernier. La capacité du carthrame à produire de fourrage en condition de l’humidité du sous-sol avec sa racine pivotante vigoureuse, sa tolérance à la salinité, son adaptabilité à une large gamme de températures, sa teneur en huile améliorée et sa polyvalence pour produire de l’huile riche en acides gras linoléiques et oléiques fait de lui une alternative durable aux cultures présentement cultivées dans les zones culturales les plus marginales du monde. Cette étude a été réalisée pour déterminer la qualité nutritionnelle du fourrage de carthame, des graines et des tourteaux de cathrame en tant que aliments pour animaux. Neuf génotypes de carthame ont été évalués de septembre à décembre 2014 et de janvier à avril 2015 dans un dispositif de blocs aléatoire complets avec trois répétitions à l’Université d’Agriculture et des Ressources Naturelles du Botswana, dans la ferme de Notwane, sur des sols limono-sableux. Les résultats de l’étude ont montré que les génotypes de carthame diffèrent significativement (p <0,05) de part leurs teneur en huile, leurs graines, leurs feuilles ; leurs tourteaux après l’extraction de l’huile, leurs fibres détergentes neutre (FDN), leurs fibres détergente acide (FDA), leurs lignine détergente acide (LDA) et les cendres. La teneur en huile des graines sont significativement (p <0,05) différent et ont varié entre 26 et 42%. FDN, FDA, LDA et les cendres issues des feuilles ont varié respectivement entre 20,5-26,2%, 26,5-32,7%, 6,7-10,7% et 0,89-1,08% ; et ceci en fonction du génotype. NDF, ADF, ADL et les cendres issus des graines ont également été significativement (p <0,05) ont varié en fonction du génotype considéré, respectivement entre 43,3-50,3%, 42,8-48%, 15,3-20,7% et 0,95-1,41%. Cette recherche a montré que le carthame a un grand potentiel en tant que culture oléagineuse et source d’aliments pour les animaux dans la zone semiaride du Botswana.
Date of publication: 
2016
Country: 
Region Focus: 
Southern Africa
Volume: 
14
Number: 
Part 2
Pagination: 
1037 - 1042.
Collection: 
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories: 
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Web resource
Publisher: 
ISSN: 
1607-9345