Abstract:
Many smallholder dairy schemes in Africa face sustainability constraints due to shortages
of feed resources and poor productivity. Extension supported dairy animal production and
forage centres constructed alongside the milk collection centres are possible solutions to
these constraints. The objectives of this study were to (1) determine farmers’ willingness to
pay for construction and services provided by the centre, and (2) perform an ex-ante benefitcost
analysis of the centre in the smallholder dairy value chain. A cross-sectional survey
was performed in four smallholder dairy schemes and a total of 185 smallholder dairy farmers
selected by simple random sampling were interviewed using a pre-tested questionnaire. The
results show that 78% of farmers indicated they would be willing to construct such a centre
on their own, while 94% indicated they would be willing to pay for artificial insemination
services provided by such a centre. The main advantages of the centre to the dairy enterprise
would be ready access to feed, fodder and cost savings (82% of farmers). About 92% of
farmers would prioritize feeding milking cows in order to increase milk production. Ex-ante
benefit cost analysis indicate that such a centre would be profitable with a benefit: cost ratio
of 5.4: 1. The implications of the results is that Governments should support alternative
models of smallholder value chain development that includes establishing animal production
and forage centres in the smallholder dairy value chain in order to improve milk production
and productivity, and the contribution of smallholder dairy to the national economy.
De nombreux projets de production laitière en Afrique sont confrontés aux contraintes de
durabilité à cause de la pénurie de ressources alimentaires, et de la faible productivité. Les
centres de services de vulgarisation de production et de fourrage d’animaux laitiers situés
aux environs des centres de collecte du lait sont des solutions possibles pour faire face à ces
contraintes. Les objectifs de cette étude étaient (1) de déterminer la volonté des agriculteurs de payer pour l’installation des centres et des services fournis, et (2) d’effectuer une analyse
ex-ante coûts-avantages du centre dans la chaîne de valeur laitière. Une enquête transversale
a été conduite considérant quatre régimes laitiers des petits exploitants et un total de 185
producteurs laitiers sélectionnés au hasard ont été interviewés à l’aide d’un questionnaire
pré-testé. D’après les résultats, 78% des agriculteurs ont indiqué qu’ils seraient prêts à
construire un tel centre par eux-mêmes, tandis que 94% ont indiqué qu’ils seraient prêts à
payer pour les services d’insémination artificielle fournis par le centre. Les principaux
avantages du centre pour l’entreprise laitière seraient l’accès facile aux aliments et fourrage,
et des économies sur les coûts (82% des agriculteurs). Environ 92% des agriculteurs
considéraient l’alimentation des vaches laitières comme une priorité afin d’augmenter la
production de lait. L’analyse ex-ante des coûts-avantages indique qu’un tel centre serait
rentable avec un rapport bénéfice/coût de 5,4: 1. Les résultats devraient amener les
gouvernements à soutenir des modèles alternatifs de développement de la chaîne de valeur
des petits exploitants, incluant la création de centres de production animale et fourragère
afin d’améliorer la production et la productivité du lait et la contribution des petites exploitations
laitières à l’économie nationale.
Language:
Abkhazian
Date of publication:
2016
Country:
Region Focus:
Southern Africa
University/affiliation:
Volume:
14
Number:
3
Pagination:
229-236
Collection:
RUFORUM Working document series
Additional keywords:
Licence conditions:
Open Access
Access restriction:
Form:
Web resource
Publisher:
ISSN:
1607-9345
E_ISSN:
Edition: