Farmer practices influencing sweetpotato – soy bean production and rabbit farming in selected sub-counties in Elgeyo Marakwet and Kakamega, Kenya

Abstract: 
Sweetpotato (Ipomea batatas), is a tuber crop that plays a significant role in soil fertility, provides animal protein, improves human nutrition and generates income. Sweetpotato has however remained under low production with little attention on the crop’s contribution to soil fertility improvement through biomass accumulation. In addition, sweet potatosoybean intercropping and the role of the sweetpotato vines in regard to rabbit farming among smallholder farmers is not a common practice. The study assessed the farmers’ perceptions on factors affecting sweet potato – soybean production and their significance as forage and protein source respectively. Instruments for data collection included semistructured questionnaires, observations and interviews of key informants. Results showed high cost of fertilizer, low soil fertility with poor replenishment as well as soil erosion as the major challenges facing their production. Results further indicated the need to promote sweetpotato – soy bean production among the smallholder farmers to cushion against hunger and to research on the contribution of the intercrop on soil fertility improvement and the feasibility of inclusion of sweetpotato vines and soybean cake in development of a ration for rabbit production.
La patate douce (Ipomea batatas) est un tubercule qui joue un rôle important dans la fertilité des sols. Il fournit des protéines animales, améliore la nutrition humaine et génère des revenus. Cependant, la production de la patate douce demeure faible avec peu d’attention sur la contribution de la culture à l’amélioration de la fertilité des sols à travers l’accumulation de la biomasse. En outre, les cultures associées patate douce - soja et l’utilisation de la vigne de la patate douce dans l’élevage de lapins parmi les petits agriculteurs ne sont pas des pratiques courantes. L’étude a évalué les perceptions des agriculteurs sur les facteurs qui affectent l’association patate douce-soja et leur importance en tant que source de fourrage et de protéines. Les outils de collecte de données utilisés étaient les questionnaires semistructurés, les observations et les entretiens avec des informateurs clés. Les résultats ont montré le coût élevé des engrais, la faible fertilité du sol avec une mauvaise reconstitution, ainsi que l’érosion des sols comme les principaux défis de production. Les résultats indiquent en outre la nécessité de promouvoir la production de la patate douce -soja afin de lutter contre la faim au niveau des petits agriculteurs et de rechercher sur la contribution de cette association de culture à l’amélioration de la fertilité des sols et la faisabilité de l’inclusion de la vigne de la patate douce et du tourteau de soja dans le développement de provende pour la production de lapin.
Language: 
Date of publication: 
2016
Country: 
Region Focus: 
East Africa
University/affiliation: 
Volume: 
14
Number: 
Part 2
Pagination: 
671- 675.
Collection: 
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories: 
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Web resource
ISSN: 
1607-9345
E_ISSN: 
Edition: