Abstract:
Sweetpotato (Ipomea batatas), is a tuber crop that plays a significant role in soil fertility,
provides animal protein, improves human nutrition and generates income. Sweetpotato
has however remained under low production with little attention on the crop’s contribution
to soil fertility improvement through biomass accumulation. In addition, sweet potatosoybean
intercropping and the role of the sweetpotato vines in regard to rabbit farming
among smallholder farmers is not a common practice. The study assessed the farmers’
perceptions on factors affecting sweet potato – soybean production and their significance
as forage and protein source respectively. Instruments for data collection included semistructured
questionnaires, observations and interviews of key informants. Results showed
high cost of fertilizer, low soil fertility with poor replenishment as well as soil erosion
as the major challenges facing their production. Results further indicated the need
to promote sweetpotato – soy bean production among the smallholder farmers to cushion
against hunger and to research on the contribution of the intercrop on soil fertility
improvement and the feasibility of inclusion of sweetpotato vines and soybean cake in
development of a ration for rabbit production.
La patate douce (Ipomea batatas) est un tubercule qui joue un rôle important dans la fertilité
des sols. Il fournit des protéines animales, améliore la nutrition humaine et génère des
revenus. Cependant, la production de la patate douce demeure faible avec peu d’attention sur
la contribution de la culture à l’amélioration de la fertilité des sols à travers l’accumulation
de la biomasse. En outre, les cultures associées patate douce - soja et l’utilisation de la vigne
de la patate douce dans l’élevage de lapins parmi les petits agriculteurs ne sont pas des
pratiques courantes. L’étude a évalué les perceptions des agriculteurs sur les facteurs qui
affectent l’association patate douce-soja et leur importance en tant que source de fourrage
et de protéines. Les outils de collecte de données utilisés étaient les questionnaires semistructurés,
les observations et les entretiens avec des informateurs clés. Les résultats ont
montré le coût élevé des engrais, la faible fertilité du sol avec une mauvaise reconstitution,
ainsi que l’érosion des sols comme les principaux défis de production. Les résultats
indiquent en outre la nécessité de promouvoir la production de la patate douce -soja afin
de lutter contre la faim au niveau des petits agriculteurs et de rechercher sur la contribution de cette association de culture à l’amélioration de la fertilité des sols et la faisabilité de
l’inclusion de la vigne de la patate douce et du tourteau de soja dans le développement de
provende pour la production de lapin.
Language:
Date of publication:
2016
Country:
Region Focus:
East Africa
University/affiliation:
Volume:
14
Number:
Part 2
Pagination:
671- 675.
Collection:
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories:
Additional keywords:
Licence conditions:
Open Access
Access restriction:
Form:
Web resource
ISSN:
1607-9345
E_ISSN:
Edition: