Fonio as a staple food in West Africa: An approach to upgrade nutritional value

Abstract: 
Fonio (Digitaria exilis) is the most ancient West African traditional cereal, used as a staple food particularly during the food shortage periods. The potential of the grain for contributing to food security, while alleviating nutritional deficiencies among vulnerable groups of West African communities has been reconsidered. The value chain approach for nutritional goals has been explored for upgrading the nutritional value of fonio products. In the present research we assessed the acceptability of fonio and tested the effect of degrading phytic acid on iron absorption from fonio meals. Subjects involved were women of reproductive age randomly selected in Bamako, the capital city of Mali (108 women aged 15-49 year-old from 3-stage cluster sampling procedure), and Cotonou, the largest city of Benin (16 women aged 18-30 year-old from simple random sampling for iron absorption study). Data collection included an acceptability survey based on a behavioral model; and an iron absorption study using stable isotopes in a cross-over design. In the used behavioral model, fonio consumption was strongly predicted by intention to consume (r = 0.78, P < 0.001). Intention to consume fonio in urban areas was influenced by positive beliefs and attributes such as the good cooking, organoleptic and nutritional qualities, softness, easy digestibility, healthfulness, contribution to weight maintenance, appetite stimulation, contribution to meal variation, and traditional value of fonio (â = 0.32, P < 0.05). Subjective norms, namely husbands’ opinion, were also more likely to motivate intention to consume fonio (r = 0.26, P < 0.001). The model also allowed identifying potential barriers to fonio consumption, being seasonal shortage, time-consuming processing and cooking, the high costs of fonio products in urban markets, and the lack of skills in cooking fonio (â = -0.72, P < 0.05). The obstacles appeared to have a significant interaction between intention to consume and fonio consumption. This indicated that the more the women have intention to consume fonio, the more likely they will face some obstacles for consuming fonio. Adding wheat to fonio porridge reduced phytate-toiron molar ratio from 23.7:1 to 2.7:1. Iron fortification of the fonio-wheat porridge decreased the molar ratio to 0.3:1. Mean (95% CI) iron absorption ratio from single fonio porridge and fonio-wheat porridge was 2.6 (0.8-7.8) and 8.3 (3.8-17.9) respectively. Fractional iron absorption from fonio-wheat porridge was 3.2-fold higher compared to single fonio porridge meal (paired t test, P < 0.0001). As conclusion, the study found that consumer-oriented activities for enhancing fonio consumption should emphasize positive attitudes and opinions of men, family and neighbors, while strengthening skills of women in cooking good quality fonio meals. The use of locally available and widely used cereals as wheat for dephytinisation is a promising practice that needs to be further explored in developing countries with other traditional cereal-based porridges. The technical feasability of this technology with regard to users’ compliance need to be further explored in developing countries household conditions.
Le fonio (Digitaria exilis) est la plus ancienne céréale traditionnelle Ouest-africaine, utilisé comme un aliment de base en particulier pendant les périodes de pénurie alimentaire. Le potentiel du grain pour la sécurité alimentaire, tout en atténuant les carences nutritionnelles chez les groupes vulnérables des communautés d’Afrique de l’Ouest a été reconsidérée. L’approche de la chaîne de valeur pour des objectifs nutritionnels a été explorée afin d’améliorer la valeur nutritionnelle des produits de fonio. Dans la présente étude, nous avons évalué l’acceptabilité du fonio et testé l’effet de dégradation de l’acide phytique sur l’absorption du fer à partir de repas à base du fonio. Les sujets impliqués étaient des femmes en âge de procréer choisis au hasard à Bamako, la capitale du Mali (108 femmes âgées de 15 à 49 ans provenant d’une procédure d’échantillonnage en grappes à 3 étages) et de Cotonou, la plus grande ville du Bénin (16 femmes âgées de 18 à 30 ans à partir d’un échantillonnage aléatoire simple pour l’étude de l’absorption du fer). La collecte de données consistait en une enquête d’acceptabilité basée sur un modèle de comportement; et une étude de l’absorption du fer en utilisant des isotopes stables dans un modèle cross-over. Dans le modèle de comportement utilisé, la consommation de fonio a été fortement prédit par l’intention de consommer (r = 0,78, p <0,001). L’intention de consommer le fonio dans les zones urbaines a été influencée par des croyances positives et des attributs tels que la bonne cuisson, les qualités organoleptiques et nutritionnelles, la douceur, la digestibilité, l’avantage sanitaire, la contribution au maintien du poids, la stimulation de l’appétit, la contribution à la variation des repas, et la valeur traditionnelle de fonio (â = 0,32, P <0,05). Les normes subjectives, à savoir l’opinion des ‘maris’ étaient également plus susceptibles de motiver l’intention de consommer le fonio (r = 0,26, P <0,001). Le modèle a également permis d’identifier les obstacles potentiels à la consommation du fonio que sont : la pénurie saisonnière, son traitement et sa cuisson prennent du temps, les coûts élevés des produits à base de fonio dans les marchés urbains, et le manque de compétences dans la cuisson du fonio (â = -0,72, P <0,05). Les obstacles semblent avoir une interaction significative entre l’intention de consommer et la consommation de fonio. Ceci indique que plus les femmes ont l’intention de consommer le fonio, plus elles seront susceptibles de faire face à des obstacles pour consommer le fonio. Ajout du blé à la bouillie du fonio réduit le rapport molaire du phytate au fer de 23,7: 1 à 2,7: 1. L’enrichissement en fer de la bouillie de l’association blé-fonio a diminué le rapport molaire de 0,3: 1. Le taux d’absorption moyen (IC à 95%) du fer de la bouillie à base de fonio seule et de la bouillie à base de la combinaison fonio-blé était respectivement de 2,6 (0,8 à 7,8) et 8,3 (3,8 à 17,9). La fraction d’absorption du fer de la bouillie de l’association porridge fonio-blé était de 3,2 fois plus élevée par rapport au repas de bouillie à base de fonio seul (test t apparié, P <0,0001). Comme conclusion, l’étude a révélé que les activités axées sur les consommateurs pour améliorer la consommation de fonio devraient mettre l’accent sur les attitudes positives et les opinions des hommes, la famille et les voisins, tout en renforçant les compétences des femmes dans la cuisson des repas de bonne qualité à base de fonio. L’utilisation de céréales disponibles localement et largement utilisés comme le blé pour la dephytinisation est une pratique prometteuse qui doit encore être exploré dans les pays en développement avec d’autres bouillies à base de céréales traditionnelles. La faisabilité technique de cette technologie en conformité avec les besoins des consommateurs doivent encore être explorées dans les conditions des ménages des pays en développement.
Language: 
English
Date of publication: 
2016
Country: 
Region Focus: 
West Africa
Volume: 
14
Number: 
Part 1
Pagination: 
927-933
Collection: 
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Web resource
Publisher: 
ISSN: 
1607-9345
E_ISSN: 
Edition: