Abstract:
In Uganda, carrying out successful agricultural enterprises by rural smallholder farmers continues to meet
production challenges unless actors are assisted to work collectively in groups to use innovate ideas and
address them. Research shows that a group approach would facilitate farmers’ quick access to innovative
agricultural services and technologies and participation in livelihood improvement. To many resource-poor
farmers, it would be among the good agriculture practices that will ensure their food security, sustainable
farming and income stability. Based on this, a review study was conducted on the context and the potential
of the farmer group approach towards collective action and uptake of innovative technologies to improve
agricultural production, food security and market-oriented farming. The reviews involved surveys,
thematic and content analysis of variables of interest. The findings indicated that many farmers continue
to work individually hence facing production constraints, challenges in value addition and marketing. This
undermines extension programme efforts aimed at poverty reduction. This calls for an inter-disciplinary
approach to try and address these bottle-necks. There is a need to come up with informed innovative scientific
solutions using strong and robust farmer groups that will transform and make farmers entrepreneurial and
commercial. It will involve capacity building and access to relevant innovative technology transfer to
develop a pro-development scientific critical mass in the country. The main objective of this study is to use
an inter-disciplinary approach to enable development of innovative ideas from a wider berth, that can be
used to train and enhance local capacity that promotes farmer group innovation and technology uptake. This
is based on the study findings that showed that farmer groups (FGs) perceptions and intentions individuals
hold towards innovativeness, can mediate between introduction of innovations and transformation of the
social context in which smallholder farmers live.
Key words: Collective action, farmer groups, innovative technology adoption, inter-disciplinary approach
En Ouganda, la réalisation d’entreprises agricoles réussies par de petits exploitants ruraux continue de
relever des défis de production à moins que les acteurs ne soient aidés à travailler collectivement en groupes
pour utiliser des idées innovantes et y remédier. La recherche montre qu’une approche de groupe faciliterait
l’accès rapide des agriculteurs à des services et technologies agricoles innovants et leur participation à
l’amélioration des moyens de subsistance. Pour de nombreux agriculteurs pauvres en ressources, cela ferait
partie des bonnes pratiques agricoles qui garantiront leur sécurité alimentaire, leur agriculture durable et la stabilité de leurs revenus. Sur cette base, une étude de synthèse a été menée sur le contexte et le
potentiel de l’approche des groupes d’agriculteurs en faveur de l’action collective et de l’adoption de
technologies innovantes pour améliorer la production agricole, la sécurité alimentaire et l’agriculture
orientée vers le marché. Les examens comprenaient des enquêtes, des analyses thématiques et de
contenu de variables d’intérêt. Les résultats ont indiqué que de nombreux agriculteurs continuent
de travailler individuellement et sont donc confrontés à des contraintes de production, à des défis en
termes d’ajout de valeur et de commercialisation. Cela sape les efforts des programmes de vulgarisation
visant à réduire la pauvreté. Cela nécessite une approche interdisciplinaire pour essayer de remédier
à ces goulots d’étranglement. Il est nécessaire de trouver des solutions scientifiques innovantes et
informées en utilisant des groupes d’agriculteurs forts et robustes qui transformeront et rendront les
agriculteurs entreprenants et commerciaux. Il impliquera le renforcement des capacités et l’accès au
transfert de technologies innovantes pertinentes pour développer une masse critique scientifique en
faveur du développement dans le pays. L’objectif principal de cette étude est d’utiliser une approche
interdisciplinaire pour permettre le développement d’idées innovantes à partir d’un poste plus large,
qui peuvent être utilisées pour former et renforcer les capacités locales qui favorisent l’innovation des
groupes d’agriculteurs et l’adoption de la technologie. Ceci est basé sur les résultats de l’étude qui
ont montré que les perceptions et les intentions des groupes d’agriculteurs (FG) envers l’innovation
peuvent servir de médiateur entre l’introduction d’innovations et la transformation du contexte social
dans lequel vivent les petits agriculteurs.
Mots clés : action collective, groupements d’agriculteurs, adoption de technologies innovantes,
approche interdisciplinaire
Language:
English
Date of publication:
2018
Country:
Region Focus:
East Africa
University/affiliation:
Conference:
Volume:
17
Number:
2
Pagination:
525-531.
Collection:
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Licence conditions:
Open Access
Access restriction:
Form:
Web resource
Publisher:
ISSN:
1607-9345
E_ISSN:
Edition: