Growth and carcass traits in broiler chicken fed on low-tannin grain sorghum in Kenya

Abstract: 
A feeding trial was performed to evaluate response of grower broiler chicken (Gallus gullus domesticus) to dietary replacement of maize (Zea mays) with low-tannin grain sorghum, Sorghum bicolor (LTS) in a small-holder poultry farm setting in Kenya. One hundred and twenty mixed-sex broiler chicks were allocated to three dietary treatments (1, 2 and 3) prepared by replacing maize with LTS at 0, 40 and 80 per cent (w/w), respectively. Forty broilers were allocated to each dietary treatment in four replications (n =10) and fed on the trial diets for 30 days. At five-day intervals, feed intake, weight gain and feed conversion efficiency were determined while five broilers from each treatment were assessed for carcass traits at the end of the feeding trial. Body weight gain, carcass yield and feed conversion efficiency was higher in broilers fed on the control (maize-based, without LTS) than on diets containing LTS; however, performance was similar between broilers on diets containing LTS. Although feed intake was higher – and feed conversion efficiency lower- for LTS diets, the cost of broiler production and carcass yield were not affected by the dietary level of inclusion of LTS but weight of breast and right limb were lower in birds fed on diets 2 and 3. Attainment of market weight by broilers fed on diets containing moderate-to-high levels of LTS in the grower-finisher phase, raises possibility for enhancing replacement of maize with LTS in commercial broiler feed production.
Un essai d’alimentation a été effectué pour évaluer la réponse du poulet de chair (Gallus gullus domesticus) a un regime alimentaire de substitution du maïs (Zea mays) avec du sorgho à faible teneur en tanins, Sorghum bicolor (LTS) dans une petite ferme de volaille au Kenya. Cent vingt poussins mixtes ont été soumis à trois régimes alimentaires (1, 2 et 3) préparés en remplaçant le maïs par LTS à 0, 40 et 80 pour cent, respectivement. Quarante poulets de chair ont été soumis à chaque régime suivant quatre répétitions (n = 10) et ont été alimentés pendant 30 jours. À intervalle de cinq jours, l’apport alimentaire, le gain de poids et l’efficacité de la conversion alimentaire ont été déterminés pendant que cinq poulets de chair de chaque traitement ont été évalués pour des caractéristiques de carcasse à la fin de l’essai d’alimentation. Le gain de poids corporel, le rendement en carcasse et l’efficacité de la conversion alimentaire étaient plus élevés chez les poulets de chair nourris au régime contrôle (à base de maïs, sans LTS) que chez les poulets nourris au régime contenant le LTS; cependant, la performance était similaire entre les poulets de chair nourris au régime contenant LTS. Bien que l’apport alimentaire soit plus élevé - et l’efficacité de la conversion alimentaire moins élevée - pour les poulets nourris au régime LTS, le coût de la production et le rendement de la carcasse n’ont pas été affectés par le niveau d’inclusion de LTS, mais le poids de la poitrine et de la cuisse droite était plus faible chez les poulets nourris avec des régimes alimentaires 2 et 3. L’obtention du poids de vente chez les poulets de chair nourris avec des régimes contenant des niveaux modérés à élevés de LTS dans la phase de finissage du producteur, soulève des possibilités pour améliorer le remplacement du maïs par le LTS dans la production commerciale d’aliments pour poulets à griller.
Language: 
Date of publication: 
2016
Country: 
Region Focus: 
East Africa
Volume: 
14
Number: 
Part 2
Pagination: 
755 - 761.
Collection: 
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories: 
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Web resource
Publisher: 
ISSN: 
1607-9345
E_ISSN: 
Edition: