Abstract:
Universities are mandated to conduct research on community development challenges, including nutrition challenges, and provide results for uptake. Research in universities is largely conducted as part of student training and the results obtained are usually published in scientific journals or simply shelved after student graduation, thus hardly reaching the intended beneficiaries. The Faculty of Agriculture and Environment at Gulu University developed a Student-Centered Outreach Model or S-C-O as a strategy to enhance the contribution of Gulu University to community development for example through improved complementary feeding. Within the framework of the S-C-O model data were collected in 2015 and 2016 to examine complementary feeding challenges among rural communities of Amuru and Nwoya districts in Northern Uganda. The study (i) assessed the knowledge, attitude and practices of caregivers of 6-23 months old children in Acholi Sub-region of Uganda and (ii) feasibility of producing locally adapted formulae using finger millet, sesame and soy, food resources locally available in the area was conducted between 2015 and 2016. For assessment of knowledge, attitude and practices of caregivers of 6-23 months old children, a cross sectional survey that made use of quantitative methods to collect data was applied. Quantitative data collected through in-depth interviews using standardized questionnaires. A multi-stage sampling technique was employed to select the districts, sub-counties, parishes and villages for data collection. With respect to development and acceptability evaluation of the composite formulae, participatory community research approach was used and led to development of complementary food formulae based on finger millet, sesame and soy. Various combinations of finger millet, sesame and soy were compounded to produce complementary food formulae corresponding to energy content of 200, 300 and 550 Kcal meant for breast fed children in the age category 6-8, 9-11, and 12-23 months, respectively and processed into flour under rural conditions. The flour formulae were reconstituted into porridge and evaluated for sensory attributes and acceptability among mothers and caregivers of children 6-23 months old to enable them select the most preferred formula for each energy category. The formulae were well accepted by the panel of caregivers in the study. However information on the products and their use was found to be inadequate among the wider community of end users. Therefore to extend this to the wider community, dissemination of the research findings from the study was undertaken between April-August 2018. The outcome of the dissemination activity revealed community appreciation of the S-C-O model for enhancing uptake of innovations in complementary feeding in rural settings.
Key words: Dissemination, millet, research findings, sesame, soy
Les universités sont mandatées pour la recherche sur les défis de développement communautaire, y compris ceux de la nutrition, et fournir des résultats utilisables. La recherche dans les universités est en grande partie menée dans le cadre de la formation des étudiants et les résultats obtenus sont généralement publiés dans des revues scientifiques ou simplement mis de côté après l’obtention du diplôme des étudiants, atteignant ainsi difficilement les bénéficiaires visés. La Faculté d’agriculture et d’environnement de l’Université de Gulu a développé un modèle de sensibilisation, centré sur l’étudiant comme stratégie pour renforcer la contribution de l’Université de Gulu au développement communautaire, par exemple grâce à une alimentation complémentaire améliorée. Dans le cadre de ce modèle, des données ont été collectées en 2015 et 2016 pour examiner les problèmes d’alimentation complémentaire dans les communautés rurales des districts d’Amuru et Nwoya dans le nord de l’Ouganda. L’étude a évalué (i) les connaissances, l’attitude et les pratiques des aide-soignants des enfants âgés de 6 à 23 mois dans la sous-région d’Acholi en Ouganda et (ii) la possibilité de produire des formules adaptées localement en utilisant le mil, le sésame et le soja. Pour évaluer les connaissances, l’attitude et les pratiques des aide-soignants, une enquête transversale utilisant des méthodes quantitatives a été appliquée. Les données quantitatives ont été collectées au moyen d’entretiens approfondis sur base de questionnaires standardisés. Une technique d’échantillonnage à plusieurs degrés a été utilisée pour sélectionner les districts, sous-comtés, quartiers et villages. En ce qui concerne le développement et l’évaluation de l’acceptabilité des formules composites, une approche de recherche communautaire participative a été utilisée et a conduit au développement de formules alimentaires complémentaires à base de millet, de sésame et de soja. Diverses combinaisons de millet, de sésame et de soja ont été préparées pour produire des formules alimentaires complémentaires correspondant à un contenu énergétique de 200, 300 et 550 Kcal destinées aux enfants allaités dans la catégorie d’âge 6-8, 9-11 et 12-23 mois, respectivement et transformés en farine dans des conditions rurales. Les formules de farine ont été reconstituées en bouillie et évaluées pour les attributs sensoriels et l’acceptabilité chez les mères et aide-soignants pour leur permettre de sélectionner la formule la plus préférée pour chaque catégorie d’énergie. Les formules ont été bien acceptées par le panel des aide-soignants de l’étude. Cependant, les informations sur les produits et leur utilisation ont été jugées inadéquates parmi la communauté des utilisateurs finaux. Par conséquent, pour étendre cela à la communauté au sens large, la diffusion des résultats de la recherche de l’étude a été entreprise entre avril et août 2018. Les résultats de l’activité de diffusion ont révélé l’appréciation par la communauté du modèle pour améliorer l’adoption des innovations en matière d’alimentation complémentaire en milieu rural.
Mots clés: diffusion, mil, résultats de recherche, sésame, soja
Language:
English
Date of publication:
2018
Country:
Region Focus:
East Africa
University/affiliation:
Conference:
Volume:
17
Number:
2
Pagination:
267-277.
Collection:
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Licence conditions:
Open Access
Access restriction:
Form:
Web resource
Publisher:
ISSN:
1607-9345
E_ISSN:
Edition: