Abstract:
Rural households mostly utilise wild fruits and vegetables as a supplement to household
nutritional needs during lean seasons. However, nutritional benefits derived from a given
food are influenced by nutritional knowledge, attitude and practices (KAP) employed in
their utilisation. The study assessed nutritional knowledge, attitude and practices associated
with wild fruits and vegetables consumption in Acholi Sub-region of Uganda. Individual
household questionnaire was used to collect data from 192 households. Results indicate
that there was a low level of nutritional knowledge (48%), good attitude (60%) and poor
practices (29%). There was no significant difference between men and women as well
as between districts in terms of KAP. The determinants of good nutritional knowledge
(nutrition training and age), attitude (age of respondents) were identified as the possible
routes through which KAP associated with wild fruits and vegetables consumption can be
improved to enhance their contribution to household nutrition.
Les ménages ruraux utilisent principalement des fruits et des légumes sauvages comme
complément aux besoins nutritionnels pendant les saisons maigres. Cependant, les avantages
nutritionnels dérivés d’un aliment, sont influencés par les connaissances, les attitudes et les
pratiques nutritionnelles utilisées. L’étude a évalué les connaissances nutritionnelles, les
attitudes et les pratiques associées à la consommation de fruits et légumes sauvages dans la
sous-région Acholi en Ouganda. Un questionnaire a été utilisé pour recueillir des données
sur 192 ménages. Les résultats indiquent qu’il y avait un faible niveau de connaissances
nutritionnelles (48%), bonne attitude (60%) et mauvaises pratiques (29%). Il n’y avait pas
de différence significative entre les hommes et les femmes ainsi qu’entre les districts. Les
déterminants d’une bonne connaissance nutritionnelle (formation nutritionnelle et âge),
l’attitude (âge des répondants) ont été identifiés comme les voies possibles par lesquelles
les connaissances, les attitudes et les pratiques nutritionnelles concernant la consommation
de fruits et légumes sauvages peuvent améliorer leur contribution à la nutrition familiale.
Language:
Date of publication:
2016
Country:
Region Focus:
East Africa
University/affiliation:
Volume:
14
Number:
Part 2
Pagination:
621 - 625.
Collection:
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories:
Additional keywords:
Licence conditions:
Open Access
Access restriction:
Form:
Web resource
Publisher:
ISSN:
1607-9345
E_ISSN:
Edition: