How can agroecology contribute to improving food security in Africa?

Abstract: 
This discussion paper aims at exploring the potential of agroecology to improve food security, nutrition and the overall wellbeing in Africa in the face of the challenges posed by the growing population, climate change, rising cost of living, sociocultural and environmental pressure on the continent. Based on the FAO High Level Panel of Experts (HLPE) definition and the principles of agroecology, by using desk reviews and webinar series as the main methodology, the paper summarizes evidence-based benefits and challenges for the adoption of agroecological practices and explores open research questions on agroecology. The paper contributes to the support of FARA and RUFORUM to the Regional Multi-actor Research Networks (RMRN) in agroecology that will promote food and nutrition security and sustainable agriculture across Africa. Keywords: Agroecology, FARA, Food and nutrition security, JRC, RUFORUM
Cet article de discussion vise à explorer le potentiel de l'agroécologie dans l’amélioration de la sécurité alimentaire, la nutrition et le bien-être général en Afrique face aux défis posés par la croissance démographique, le changement climatique, l'augmentation du coût de la vie, ainsi que les pressions socioculturelles et environnementales sur le continent. En se basant sur la définition et les principes de l'agroécologie proposés par le Groupe d'experts de haut niveau (HLPE) de la FAO, et en utilisant des revues de littérature et des séries de webinaires comme principales méthodologies, le document résume les avantages et défis basés sur des preuves pour l'adoption des pratiques agro-écologiques et explore les questions de recherche ouvertes sur l'agroécologie. Ce document contribue au soutien de la FARA et du RUFORUM aux Réseaux Régionaux de Recherche Multi-acteurs (RMRN) en agroécologie, qui favoriseront la sécurité alimentaire et nutritionnelle ainsi qu'une agriculture durable à travers l'Afrique. Mots-clés : Agroécologie, FARA, Sécurité alimentaire et nutritionnelle, JRC, RUFORUM
Language: 
English
Date of publication: 
2025
Country: 
Region Focus: 
East Africa
Volume: 
23
Number: 
1
Pagination: 
165-195
Collection: 
RUFORUM Working document series
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Web resource
Publisher: 
ISSN: 
1607-9345