Abstract:
This research was conducted to establish and streamline conditions and optimum amount of
phytase enzyme required for its adoption for improved digestibility of plant based catfish
feeds. This started with analysis of pH along African catfish (Claria gariepinus)
gastrointestinal tract (GIT), feed pH, phytic acid content and proximate nutrient composition.
Results indicated that phytase enzyme from the fungus Aspergillus niger could be
appropriate for adoption. A feeding experiment was conducted for one month and consisted
factorial combination of four phytase enzyme activity levels (0, 750, 1000 and 1250 phytase
units (FTUs) in feeds at four crude protein percentages (30%, 35%, 40% and 45%) fed to
10g catfish fingerlings reared in 5L indoor glass tanks .Faecal samples were collected from
each tank by siphoning one hour after every feeding, frozen and later pooled .They were
finally dried and apparent digestibility coefficients (% ADC) calculated by the indirect method
for protein, dry matter and energy after proximate composition analysis. Data was analysed
by multiple- regression to find the right model of factors influencing digestibility followed by
ANOVA to identify differences among treatments and family wise differences determined
by contrasts using R console statistical software version 3.0.2. The highest digestibility was
observed at the activity unit of 1000 in all protein levels followed by 750FTUs, 1250FTUs
and 0 FTUs (control). It was concluded that 1000FTUs is a suitable activity unit for increased
digestibility of plant based fish feeds Uganda’s African catfish.
Cette recherche a été menée pour établir et rationaliser les conditions et le montant optimal
de l’enzyme phytase requise pour son adoption pour améliorer la digestibilité des aliments à
base de plantes de poisson-chat. Ceci a commencé avec l’analyse de pH le long du tractus
gastro-intestinal (GIT) de poisson-chat africain (Clariagariepinus), l’alimentation du pH, la
teneur en acide phytique et de la composition en contenus et en nutriments aproximitifs. Les
résultats indiquent que l’enzyme phytase du champignon Aspergillusniger devrait être
approprieé pour l’adoption. Une expérience d’alimentation a été effectuée pendant un mois
et consistait en une combinaison factorielle de quatre niveaux d’activité enzymatique de la
phytase (0, 750, 1 000 et 1 250 unités de phytase (UFTs) dans les aliments à quatre
pourcentages bruts de protéines (30%, 35%, 40% et 45% ) nourris à des alevins de poisson chat de 10g élevés dans 5L réservoirs de verre à l’intérieur. Les échantillons fécaux ont été
prélevés dans chaque réservoir en siphonnant une heure après chaque repas congelés et
plus tard mis en commun. Ils ont finalement été séchés et les coefficients de digestibilité
apparente (% ADC) calculés par la méthode indirecte de protéines, de matière sèche et de
l’énergie après l’analyse de la composition immédiate. Les données ont été analysées par
régression multiple pour trouver le bon modèle de facteurs qui influent sur la digestibilité
suivie par ANOVA, pour identifier les différences entre les traitements et les différences
des astuces familiales visées par les contrastes en utilisant la console de R version du
logiciel statistique 3.0 0,2. La digestibilité maximale a été observée à l’unité d’activité de
1000 dans tous les niveaux de la protéine suivie par 750FTUs, 1250FTUs et 0 UFP (contrôle).
On a conclu que 1000FTUs est une unité d’activité approprié pour l’accroissance de la
digestibilité de la nourriture à base de plantes pour le poisson à base de plantes pour le
poisson-chat africain de l’Ouganda.
Language:
English
Date of publication:
2014
Country:
Region Focus:
East Africa
University/affiliation:
Collection:
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories:
Agrovoc terms:
Additional keywords:
Licence conditions:
Open Access
Access restriction:
Form:
Printed resource
Publisher:
ISSN:
E_ISSN:
Edition:
Extent:
403 - 406