Nutritive value of cooking melon from diverse processed products as energy source for livestock

Abstract: 
Botswana is endowed with high diversity of both domesticated and wild plants despite its semi-aridness. The present study determined the nutritive value of diverse processed products from cooking melon (Citrullus vulgaris) with a view to use it as an energy source for livestock. Melon was fractionated into pulp and seeds (PS), outside cover (OC), outside cover and pulp (OCP) and left as whole melon (WM) and processed by a kitchen blender before drying under shade. Results showed that processed products have low dry matter (DM) content which were significantly different (p<0.01; 44.1, 37.9, 33.7 and 47.1%) for OCP, PS, OC and WM respectively. The low DM and high moisture content pose a challenge of processing and storage of melon products. Pulp and seed product have high energy which is highly degraded by rumen microbes. The high quality of the WM suggest that it may not be necessary to fractionate melon into different products.
Le Botswana est doté d’une grande diversité de plantes, domestiques et sauvages, malgré sa semi-aridité. La présente étude a déterminé la valeur nutritive des divers produits traités de cuisson du melon (Citrullus vulgaris) en vue de l’utiliser comme une source d’énergie pour le bétail. Le melon a été fractionné en pulpe et les graines (PS), la couverture extérieure (OC), la couverture extérieure et la pulpe (OCP) et, le melon entier (WM) traité par un mixer de cuisine avant d’être sécher à l’ombre. Les résultats ont montré que les produits transformés ont une faible matière sèche (MS) qui étaient significativement différentes, respectivement (p <0,01; 44,1, 37,9, 33,7 et 47,1%) pour l’OCP, PS, OC et WM. La faible MS et haute teneur en humidité posent un défi de traitement et de stockage des produits de melon. Les produits issus de pulpe et de graines ont une grande énergie qui est fortement dégradé par les microbes du rumen. La haute qualité de la WM suggère qu’il n’est pas nécessaire de fractionner le melon en différents produits.
Language: 
Date of publication: 
2016
Country: 
Region Focus: 
Southern Africa
Volume: 
14
Number: 
Part 2
Pagination: 
917 - 922.
Collection: 
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories: 
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Web resource
Publisher: 
ISSN: 
1607-9345
E_ISSN: 
Edition: