Abstract:
Botswana is endowed with high diversity of both domesticated and wild plants despite
its semi-aridness. The present study determined the nutritive value of diverse processed
products from cooking melon (Citrullus vulgaris) with a view to use it as an energy
source for livestock. Melon was fractionated into pulp and seeds (PS), outside cover (OC),
outside cover and pulp (OCP) and left as whole melon (WM) and processed by a kitchen
blender before drying under shade. Results showed that processed products have low
dry matter (DM) content which were significantly different (p<0.01; 44.1, 37.9, 33.7 and
47.1%) for OCP, PS, OC and WM respectively. The low DM and high moisture content
pose a challenge of processing and storage of melon products. Pulp and seed product
have high energy which is highly degraded by rumen microbes. The high quality of the
WM suggest that it may not be necessary to fractionate melon into different products.
Le Botswana est doté d’une grande diversité de plantes, domestiques et sauvages,
malgré sa semi-aridité. La présente étude a déterminé la valeur nutritive des divers
produits traités de cuisson du melon (Citrullus vulgaris) en vue de l’utiliser comme une
source d’énergie pour le bétail. Le melon a été fractionné en pulpe et les graines (PS), la
couverture extérieure (OC), la couverture extérieure et la pulpe (OCP) et, le melon entier
(WM) traité par un mixer de cuisine avant d’être sécher à l’ombre. Les résultats ont
montré que les produits transformés ont une faible matière sèche (MS) qui étaient
significativement différentes, respectivement (p <0,01; 44,1, 37,9, 33,7 et 47,1%) pour
l’OCP, PS, OC et WM. La faible MS et haute teneur en humidité posent un défi de
traitement et de stockage des produits de melon. Les produits issus de pulpe et de graines
ont une grande énergie qui est fortement dégradé par les microbes du rumen. La haute
qualité de la WM suggère qu’il n’est pas nécessaire de fractionner le melon en différents
produits.
Language:
Date of publication:
2016
Country:
Region Focus:
Southern Africa
University/affiliation:
Volume:
14
Number:
Part 2
Pagination:
917 - 922.
Collection:
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories:
Additional keywords:
Licence conditions:
Open Access
Access restriction:
Form:
Web resource
Publisher:
ISSN:
1607-9345
E_ISSN:
Edition: