Performance of Evening Street Markets of Agri-Food Products in Morogoro Municipality, Tanzania

Abstract: 
The street food trade is a growing sector in many developing countries today. Street foods have recently begun to attract the attention of governments and various international agencies because one of the features of urbanization in developing countries has been a proliferation of the street food trade. For long, there was a lacuna in the studies of urban street food. Street food was considered as snacks offered by family enterprises to survive and, no further attention was paid to it. The present study showed that the market structure for both snack-meals and fresh fruits were competitive, with high concentration indices. In addition, gender product diversification and type of product had a significant (P<0.05) positive effect on the sellers’ profit. Snack-meals and fresh fruit sellers in the town centre earned more profit per day compared to sellers in the periphery. In this study, street evening marketing in Morogoro municipality was found to be profitable and competitive, with limited barriers to market entry. We recommend enhancing the operational efficiency of evening street agri-food markets and formalisation of the operations by the municipal council through allocation of hygienic premises, provision of business permits and facilitation of formation of sellers’ associations to promote growth and credit worthiness of the evening agri-food street markets.
Le commerce des aliments de la rue est actuellement un secteur en pleine croissance dans de nombreux pays en voie de développement. Les aliments de la rue ont récemment commencé à attirer l’attention des gouvernements et de divers organismes internationaux, car l’une des caractéristiques de l’urbanisation dans les pays en voie de développement a été une prolifération du commerce des aliments de la rue. Pendant longtemps, il y avait une lacune dans les études des aliments de la rue en milieu urbain. La nourriture vendue dans la rue est considérée comme les collations offertes par les entreprisesfamiliales pour survivre et, aucune attention ultérieure n’a été accordée à celle-ci. La présente étude a montré que la structure du marché pour les casse-croûtes et les fruits frais était concurrentielle, avec des indices de concentration élevés. En outre, la diversification des produits selon les sexes et le type de produit avaient un effet significatif (P <0,05) positif sur le bénéfice des vendeurs. Les vendeurs des casse-croûtes et des fruits frais dans le centre-ville ont gagné plus de profit par jour par rapport aux vendeurs de la périphérie. Dans cette étude, le commerce de la rue dans la soirée a été jugé rentable et compétitif dans la municipalité de Morogoro, avec des barrières limitées à l’entrée du marché. Nous recommandons l’amélioration de l’efficacité opérationnelle des marchés agro-alimentaires de la rue dans la soirée et la formalisation des opérations par le conseil municipal par l’affectation des lieux hygiéniques, la délivrance de permis d’affaires et la facilitation de la création d’associations des vendeurs afin de promouvoir la croissance et la solvabilité des marchés agro-alimentaires de la rue dans la soirée.
Language: 
English
Extended abstracts submitted under Food Science and Value Addition
Date of publication: 
2012
Country: 
Region Focus: 
East Africa
Collection: 
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories: 
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Printed resource
Publisher: 
Notes: 

The 2012 RUFORUM Biennial Conference is the third in the series. The main objective of the Biennial conferences is to provide a platform for agricultural research for development stakeholders in Africa and beyond to actively exchange findings and experiences, while at the same time learning lessons towards improving performance of the agricultural sector and ultimately people’s livelihoods. The biennial conference is RUFORUM’s most comprehensive meeting for the diversity of stakeholers in agriculture. It is especially dedicated to graduate students and their supervisors, grantees in RUFORUM member universities and alumni. It is a platform for peer review, quality control, mentorship, networking and shared learning. The third Biennial Conference was attended by 657 participants.This record contains an extended abstract accepted under the theme of Food Science and Value Addition.