Abstract:
Globally, the agricultural value chain is adversely affected by high postharvest losses estimated
to be 30-50%. Efficient and affordable preservation technologies to mitigate the enormous
postharvest losses are scarce in sub-Saharan Africa. Botswana is endowed with abundant
sunshine but has little evidence of utilization of solar drying technology to preserve products
as a method of reducing postharvest losses. This paper presents the findings of a study on
the potential for commercial preservation of tomatoes using a mixed-mode solar drying
technology in a Botswana rural setting. The study (i) assessed the needs and practices
around preservation of agro-produce with particular reference to the type of agricultural
products that are in need of preservation; (ii) assessed the enabling factors for solar drying
that included environmental and solar thermal conditions in Botswana; (iii) assessed the
available technologies to determine the different types of solar dryers, and (iv) evaluated the
potential of using an enhanced mixed-mode forced air convection technology, taking into
consideration possible thermal energy storage options in view of the intermittency of the
solar energy source. From the survey, tomato emerged as the produce with the highest
potential for preservation by use of solar drying technology. The assessment of the solar
energy levels indicated sufficiency for solar drying irradiation higher than 200kW/m2 in all
the locations analyzed in Botswana. The wind velocity was found to be of average 4 m/s,
relative humidity for both winter and summer averaged 51 % and sky clearness index was
above 80%. All these are favorable conditions for solar drying. For commercial preservation,
the use of mixed-mode solar dryer with additional enhancement of energy and photo-voltaic
(P-V) ventilation was recommended.
Sur le plan global, la chaîne de valeur agricole est négativement influencée par des pertes
post-récoltes estimées à 30 - 50%. Des technologies de stockage efficace et moins couteux
pour réduire les énormes pertes post-récoltes sont rares en Afrique Sub-Saharienne. Le
Botswana reçoit une abondance de rayons solaires mais il y a très peu d’évidence sur l’utilisation des technologies de séchage solaire pour préserver les produits. Cet article présente
les résultats d’une étude sur le potentiel de préservation commerciale des tomates à l’aide
d’une technologie de séchage solaire à mode mixte en milieu rural au Botswana. L’étude a
i) évalué les besoins et pratiques en préservation des produits agricoles en se référant
particulièrement aux produits nécessitant de préservation; ii) évalué les facteurs qui favorisent
le séchage solaire incluant les conditions environnementales et solaires thermiques; iii) évalué
les technologies disponibles afin de déterminer les différents types de séchoirs solaires et iv)
évalué le potentiel d’usage d’une technologie améliorée de convection d’air forcé à modemixte
tout en considérant les différentes options possibles de stockage d’énergie thermique
vue l’intermittence de la source d’énergie solaire. L’enquête menée a révélé la tomate
comme le produit ayant le plus grand potentiel de préservation à l’aide de technologie de
séchage solaire. L’évaluation des niveaux d’énergie solaire a indiqué une suffisance
d’irradiation solaire supérieure à 200kW/m2 dans toutes les localités étudiées au Botswana.
La vélocité moyenne du vent était estimée à 4 m/s, l’humidité relative moyenne en hiver et
en été à 51% et l’index de dégagement des nuages supérieur à 80%. Toutes ces conditions
sont favorables au séchage solaire. Pour une préservation commerciale, l’utilisation de séchoir
solaire à mode mixte avec une meilleure énergie et ventilation photo- voltaïque a été
recommandée.
Language:
Abkhazian
Date of publication:
2016
Country:
Region Focus:
Southern Africa
University/affiliation:
Volume:
14
Number:
3
Pagination:
287-294
Collection:
RUFORUM Working document series
Additional keywords:
Licence conditions:
Open Access
Access restriction:
Form:
Web resource
Publisher:
ISSN:
1607-9345
E_ISSN:
Edition: