A review of the nutritive value and utilisation of quality protein maize in indigenous chicken production

Abstract: 
Indigenous chickens play an important role in African rural households particularly in improving their livelihoods. However, indigenous chicken production is characterised by low productivity due to poor management practises, particularly poor nutrition among other factors. Nutritional research into conventional, locally available and cheap feed stuffs is an imperative in enhancing the productivity of Indigenous chickens among smallholder farmers in Zimbabwe. One such ingredient with potential is Quality Protein Maize. It is generally observed that Quality Protein Maize contains opaque-2 gene resulting in maize with elevated levels of tryptophan and lysine. Research into the interactions of Quality Protein Maize and growth performance and carcass characteristics of Indigenous chickens has become inevitable as preconditions for increasing chicken productivity particularly among small holder farmers. Addressing these preconditions is a precursor to sustainable indigenous chicken production among rural farmers. These issues are discussed in this paper.
Les poulets locaux jouent un rôle important dans les ménages ruraux africains, notamment dans l’amélioration de leurs moyens de subsistance. Cependant, la production de poulet local se caractérise par une faible productivité en raison de mauvaises pratiques de gestion, surtout une mauvaise nutrition parmi d’autres facteurs. La recherche nutritionnelle sur les aliments traditionnels, disponibles localement et peu coûteux est un impératif pour améliorer la productivité des poulets locaux chez les petits agriculteurs au Zimbabwe. Un tel ingrédient potentiel est le maïs riche en protéine. Il est généralement observé que le maïs riche en protéine contient le gène opaque-2 donnant lieu à du maïs ayant des teneurs élevés en tryptophane et lysine. La recherche sur les interactions entre le maïs riche en protéine, la performance de croissance et les caractéristiques de carcasse des poulets locaux est devenue inévitable comme déterminants de l’augmentation de la productivité du poulet, en particulier chez les petits agriculteurs. La prise en compte de ces déterminants constitue un précurseur de la production durable de poulets locaux chez les agriculteurs ruraux. Ces questions sont examinées dans le présent document.
Language: 
Date of publication: 
2016
Country: 
Region Focus: 
Southern Africa
Volume: 
14
Number: 
Part 2
Pagination: 
957- 962.
Collection: 
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories: 
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Web resource
Publisher: 
ISSN: 
1607-9345
E_ISSN: 
Edition: