Abstract:
Indigenous chickens play an important role in African rural households particularly in
improving their livelihoods. However, indigenous chicken production is characterised by
low productivity due to poor management practises, particularly poor nutrition among
other factors. Nutritional research into conventional, locally available and cheap feed
stuffs is an imperative in enhancing the productivity of Indigenous chickens among
smallholder farmers in Zimbabwe. One such ingredient with potential is Quality Protein
Maize. It is generally observed that Quality Protein Maize contains opaque-2 gene
resulting in maize with elevated levels of tryptophan and lysine. Research into the
interactions of Quality Protein Maize and growth performance and carcass characteristics
of Indigenous chickens has become inevitable as preconditions for increasing chicken
productivity particularly among small holder farmers. Addressing these preconditions is
a precursor to sustainable indigenous chicken production among rural farmers. These
issues are discussed in this paper.
Les poulets locaux jouent un rôle important dans les ménages ruraux africains, notamment
dans l’amélioration de leurs moyens de subsistance. Cependant, la production de poulet
local se caractérise par une faible productivité en raison de mauvaises pratiques de gestion,
surtout une mauvaise nutrition parmi d’autres facteurs. La recherche nutritionnelle sur
les aliments traditionnels, disponibles localement et peu coûteux est un impératif pour
améliorer la productivité des poulets locaux chez les petits agriculteurs au Zimbabwe. Un
tel ingrédient potentiel est le maïs riche en protéine. Il est généralement observé que le
maïs riche en protéine contient le gène opaque-2 donnant lieu à du maïs ayant des teneurs
élevés en tryptophane et lysine. La recherche sur les interactions entre le maïs riche en
protéine, la performance de croissance et les caractéristiques de carcasse des poulets
locaux est devenue inévitable comme déterminants de l’augmentation de la productivité
du poulet, en particulier chez les petits agriculteurs. La prise en compte de ces déterminants
constitue un précurseur de la production durable de poulets locaux chez les agriculteurs
ruraux. Ces questions sont examinées dans le présent document.
Language:
Date of publication:
2016
Country:
Region Focus:
Southern Africa
University/affiliation:
Volume:
14
Number:
Part 2
Pagination:
957- 962.
Collection:
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories:
Additional keywords:
Licence conditions:
Open Access
Access restriction:
Form:
Web resource
Publisher:
ISSN:
1607-9345
E_ISSN:
Edition: