Abstract:
Drought stress is one of the factors that contribute to aflatoxin contamination in groundnuts
during field production. A study was conducted aimed at investigating the effects of drought
on aflatoxin contamination and A. fluvus population in Malawi. Four drought stress levels;
prolonged (4 weeks), min (3 weeks), mild (2 weeks) and no drought were imposed on five
groundnut varieties at pod filling stage. Soil samples were collected from each plot four
times; at planting, beginning of drought, end of drought and at harvest. The groundnut grain
samples were prepared and analyzed for aflatoxin contamination using Mobile assay tablet
reader and neogen strips. A. flavus population densities in soil samples collected from the
plots were estimated using serial dilutions plated on A. Aspergilli medium (selective media
called dichloronitroaniline Rose Bengal (MDRB). There were significant differences
(p=0.011) in aflatoxin contamination among drought stress levels. High contamination was
observed in treatments under prolonged drought (22.0 ppb) while low contamination was
observed in samples under no drought (1.5 ppb). None of the varieties used in the study
were resistant or susceptible to aflatoxin contamination under drought or adequate moisture.
The results also showed that there were significant effect of drought period and harvesting
time for A. flavus population. There was high population of A.flavus in prolonged drought
at end of stress and harvesting, 8511 and 6044 cfu/g of soil, respectively. It was concluded
that drought contributed to aflatoxin contamination in groundnuts and also increased A.flavus
population in soil during drought period and also at harvesting.
Le stress hydrique est l’un des facteurs favorisant la contamination de l’arachide par
l’aflatoxine au champ. La présente étude a été menée pour examiner les effets de la
sécheresse sur la contamination par l’aflatoxine et les populations d’A. Fluvus au Malawi.
Quatre niveaux de stress de sécheresse prolongée (4 semaines), 3 semaines, 2 semaines et « aucune sécheresse » ont été soumis à cinq variétés d’arachides. Des échantillons de sol
ont été prélevés de chaque parcelle à quatre reprises: lors du semis, au début de la sécheresse,
à la fin de la sécheresse et à la récolte. Les échantillons de grains d’arachide ont été
préparés et analysés pour détecter la contamination due à l’aflatoxine. Les densités de
population de A. flavus dans les échantillons de sol prélevés sur les parcelles ont été estimées
en utilisant des dilutions en série sur milieu à A. aspergilli (milieu sélectif appelé
dichloronitroaniline Rose Bengal. Des différences significatives (p = 0,011) de contamination
due l’aflatoxine ont été observées au sein des traitements. Une contamination élevée a été
observée pour les traitements de sécheresse prolongée (22,0 ppb) contre une faible
contamination dans les échantillons sans sécheresse (1,5 ppb). Aucune des variétés utilisées
n’était résistante ou susceptible à la contamination par l’aflatoxine en période de sécheresse
ou d’humidité. Les résultats ont également montré que la durée de la sécheresse et celle de
la récolte ont des effets significatifs pour les populations de A. flavus. Il y avait une forte
population de A. flavus en période de la sécheresse prolongée, à la fin du stress et de la
récolte, respectivement 8511 et 6044 cfu / g de sol. Il a été conclu que la sécheresse a
favorisé la contamination des arachides par l’aflatoxine et a également augmenté la densité
des populations de A. flavus dans le sol pendant la sécheresse tout comme à la récolte.
Language:
Abkhazian
Date of publication:
2016
Country:
Region Focus:
Southern Africa
University/affiliation:
Volume:
14
Number:
3
Pagination:
161-165
Collection:
RUFORUM Working document series
Additional keywords:
Licence conditions:
Open Access
Access restriction:
Form:
Web resource
Publisher:
ISSN:
1607-9345
E_ISSN:
Edition: