Abstract:
Safflower (Carthamus tinctorius L.) is a multipurpose oil seed crop that can be used
for cooking oil production, as a vegetable crop, cut flower, forage crop (for both forage
and seed for animal feed concentrates), industrial crop for dye production and as a
medicinal crop. Safflower is a drought, heat, cold and saline tolerant crop. The crop also
tolerates a wide range of temperatures from -7 to 40°C, provided there is no frost during
the elongation and flowering phases of growth and development. Drought stress is the
most important limiting factor to crop production in agricultural systems in arid and
semi-arid regions. Drought adversely affects the already fragile food and agricultural
situation in the arid and semi-arid regions and seriously impairs the rural economy and
socio-cultural structures. Despite the usefulness of safflower and its drought, heat, cold
and salt tolerance, it has remained underutilized and a minor crop. This is largely due to
lack of information on its management, locally adapted varieties, product development
from it, and reluctance of farmers to adopt a new crop. Therefore, it is essential for the
scientific community to carry out research on this crop and popularize it as a commercial
crop for development of pharmaceuticals, edible oil, paint and varnishes industry, dye
extraction (carthamin), source of α-tocopherol, livestock feed, vegetable and a cut
flower.
Le carthame (Carthamus tinctorius L.) est une culture de graines oléagineuses à usages
multiples qui peut être utilisée pour la production d’huiles de cuisine, des légumes, des
fleurs, des cultures fourragères (à la fois pour le fourrage et les semences pour les concentrés
d’aliments pour animaux) ou comme une plante médicinale. Le carthame est une culture
tolérante à la sécheresse, à la chaleur, au froid et aux conditions salines. La culture tolère
aussi une large gamme de températures de -7 à 40 ° C, à condition qu’il n’y ait pas de
gel pendant les phases d’allongement, de floraison, de croissance et du développement.
Le stress de sécheresse est le facteur limitant le plus important de la production agricole
dans les systèmes Semi-arides. La sécheresse affecte négativement la situation alimentaire
et agricole déjà fragile dans les régions arides et semi-arides et nuit sérieusement à
l’économie rurale et aux structures socioculturelles. Malgré l’utilité du carthame et sa
tolérance à la sécheresse, à la chaleur, au froid et au sel, elle est restée sous-utilisée et une culture mineure. Cela s’explique en grande partie par le manque d’informations sur sa
gestion, les variétés localement adaptées, le développement de produits à partir de celuici,
et la réticence des agriculteurs à adopter une nouvelle culture. Il est donc essentiel
que la communauté scientifique mène des recherches sur cette culture et la valorise
comme une culture commerciale pour le développement de produits pharmaceutiques,
d’huile alimentaire, de l’industrie des peintures et des vernis, de l’extraction des colorants
(carthamin), de l’alpha-tocophérol, des légumes et des fleurs.
Language:
Date of publication:
2016
Country:
Region Focus:
Southern Africa
University/affiliation:
Volume:
14
Number:
Part 2
Pagination:
659-663.
Collection:
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories:
Additional keywords:
Licence conditions:
Open Access
Access restriction:
Form:
Web resource
Publisher:
ISSN:
1607-9345
E_ISSN:
Edition: