Safflower germplasm evaluation for Botswana conditions

Abstract: 
Safflower (Carthamus tinctorius L.) is a multipurpose oil seed crop that can be used for cooking oil production, as a vegetable crop, cut flower, forage crop (for both forage and seed for animal feed concentrates), industrial crop for dye production and as a medicinal crop. Safflower is a drought, heat, cold and saline tolerant crop. The crop also tolerates a wide range of temperatures from -7 to 40°C, provided there is no frost during the elongation and flowering phases of growth and development. Drought stress is the most important limiting factor to crop production in agricultural systems in arid and semi-arid regions. Drought adversely affects the already fragile food and agricultural situation in the arid and semi-arid regions and seriously impairs the rural economy and socio-cultural structures. Despite the usefulness of safflower and its drought, heat, cold and salt tolerance, it has remained underutilized and a minor crop. This is largely due to lack of information on its management, locally adapted varieties, product development from it, and reluctance of farmers to adopt a new crop. Therefore, it is essential for the scientific community to carry out research on this crop and popularize it as a commercial crop for development of pharmaceuticals, edible oil, paint and varnishes industry, dye extraction (carthamin), source of α-tocopherol, livestock feed, vegetable and a cut flower.
Le carthame (Carthamus tinctorius L.) est une culture de graines oléagineuses à usages multiples qui peut être utilisée pour la production d’huiles de cuisine, des légumes, des fleurs, des cultures fourragères (à la fois pour le fourrage et les semences pour les concentrés d’aliments pour animaux) ou comme une plante médicinale. Le carthame est une culture tolérante à la sécheresse, à la chaleur, au froid et aux conditions salines. La culture tolère aussi une large gamme de températures de -7 à 40 ° C, à condition qu’il n’y ait pas de gel pendant les phases d’allongement, de floraison, de croissance et du développement. Le stress de sécheresse est le facteur limitant le plus important de la production agricole dans les systèmes Semi-arides. La sécheresse affecte négativement la situation alimentaire et agricole déjà fragile dans les régions arides et semi-arides et nuit sérieusement à l’économie rurale et aux structures socioculturelles. Malgré l’utilité du carthame et sa tolérance à la sécheresse, à la chaleur, au froid et au sel, elle est restée sous-utilisée et une culture mineure. Cela s’explique en grande partie par le manque d’informations sur sa gestion, les variétés localement adaptées, le développement de produits à partir de celuici, et la réticence des agriculteurs à adopter une nouvelle culture. Il est donc essentiel que la communauté scientifique mène des recherches sur cette culture et la valorise comme une culture commerciale pour le développement de produits pharmaceutiques, d’huile alimentaire, de l’industrie des peintures et des vernis, de l’extraction des colorants (carthamin), de l’alpha-tocophérol, des légumes et des fleurs.
Language: 
Date of publication: 
2016
Country: 
Region Focus: 
Southern Africa
Volume: 
14
Number: 
Part 2
Pagination: 
659-663.
Collection: 
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories: 
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Web resource
Publisher: 
ISSN: 
1607-9345
E_ISSN: 
Edition: