Abstract:
Dairy has gained prominence among pastoralists and agro-pastoralists in the Kenyan
rangelands albeit with many challenges. A study was conducted to characterize smallholder
cattle dairy in semi-arid Mbeere District, Eastern Kenya. Farmer practices and animal
productivity of stall managed lactating cows were analyzed. Exotic cattle were reared and
fed roughage and concentrates at 16.5 - 20.2 kg and 2- 3.3 kg, respectively, in processed/
unprocessed form. Forages were mostly conserved in open or under roofed hay barns but
some conserved the harvested grasses, cereal and legume crop by-products in baled bundles.
Silaging was not used to preserve forages. During drought, banana stems and cereal byproducts
were used to sustain animals. Feedstuffs were of moderate feed values exposing
farmers to challenges in feeding lactating cows. The study recommends improvements in
farmer’s capacity on alternative forage conservation and utilization methods, silaging and
baling, among others, in order to increase milk yields.
Les produits laitiers sont très importants pour éleveurs et agro- éleveurs des parcours au
Kenya, malgré les nombreux défis. Une étude a été menée pour caractériser les petites
exploitations laitières dans le district semi-aride de Mbeere, dans l’est du Kenya. Les
pratiques agricoles et la productivité animale des vaches en lactation ont été analysées. Les
bovins exotiques ont été élevés et nourris aux fourrages brutes et concentrés respectivement
à raison de 16,5 à 20,2 kg et de 2 à 3,3 kg sous forme transformée / non transformée.
Les fourrages étaient surtout conservés dans des étables à foin ouvertes ou sous toiture,
mais certains conservaient les sous-produits des graminées récoltées, des céréales et des
légumineuses dans des balles. Pendant la sécheresse, les tiges de bananiers et les sousproduits
céréaliers sont donnés aux animaux. L’ensilage n’était utilisé pour conserver les
fourrages. Les aliments présentaient une valeur nutritive modérée, exposant les agriculteurs
à des difficultés d’alimentation des vaches en lactation. L’étude recommande d’améliorer
la capacité des agriculteurs à utiliser d’autres méthodes de conservation et d’utilisation des
fourrages, notamment pour l’ensilage et la mise en balles afin d’augmenter les rendements
laitiers.
Language:
English
Date of publication:
2016
Country:
Region Focus:
East Africa
University/affiliation:
Volume:
14
Number:
3
Pagination:
159-169.
Collection:
RUFORUM Working document series
Additional keywords:
Licence conditions:
Open Access
Access restriction:
Form:
Web resource
Publisher:
ISSN:
1607-9345
E_ISSN:
Edition: