Abstract:
Increasing household nutrition is a top priority in Zimbabwe where protein energy
malnutrition is rampant among women and children. In rural areas, most people do not
afford protein rich foods that include meat, meat products and other alternative sources.
Yet, farmers in these areas are consuming maize and also grow indigenous chickens
mainly based on the free range system. Ordinary maize is low in the essential amino acids,
tryptophan and lysine, and thus stunted growth results not only among people but also
among their animals, thus further complicating their potential sources for proteins. A maize
mutant with twice as much the amount of lysine and tryptophan was discovered and termed
quality protein maize (QPM). QPM is a major source of proteins for the resource poor
farmers who are already growing and consuming maize. However, there are few available
QPM varieties on the market due to difficulties and time consuming nature associated with
breeding such varieties. Rapid and modern technologies such as marker-assisted selection
are not easily applied to QPM breeding due to the fact that such technologies require
optimization. When fully optimized, molecular breeding technology reduces the time, cost
and drudgery associated with the conventional screening methods. Feeding trials of QPM
provide concrete evidence on the benefits of this type of maize in increasing the animal
growth rate and carcass quality. Animals fed with quality protein maize usually grow faster
and bigger thus supplying the rural farmers with yet another excellent source of proteins
and increased income.
L’augmentation de la nutrition des ménages est une priorité au Zimbabwe, un pays où
la malnutrition énergétique est courante chez les femmes et les enfants. Dans les zones
rurales, la plupart des gens n’offrent pas d’aliments riches en protéines, notamment la
viande, les produits à base de viande et autres sources alternatives. Pourtant, les agriculteurs de ces régions consomment du maïs et élèvent également des poulets indigènes. Le maïs
ordinaire est faible en acides aminés essentiels, le tryptophane et la lysine, et donc des
résultats de croissance rabougris non seulement chez les personnes mais aussi chez les
volailles, ce qui complique encore davantage les sources potentielles de protéines. Un
gène mutant de maïs ayant deux fois plus de lysine et de tryptophane a été découvert et
appelé maïs de qualité protéique (QPM). QPM est une source majeure de protéines pour
les agriculteurs pauvres en ressources qui produisent et consomment le maïs. Cependant,
il existe peu de variétés QPM disponibles sur le marché en raison des difficultés et le
temps nécessaire pour produire ces variétés. Les technologies rapides et modernes telles
que la sélection assistée par marqueurs ne sont pas facilement appliquées à la production
des variétés QPM parce qu’elles nécessitent une optimisation. Lorsqu’elle est entièrement
optimisée, la technologie moléculaire réduit le temps et le coût associés aux méthodes
conventionnelles. Les essais d’alimentation avec la variété QPM fournissent des preuves
concrètes sur les avantages de ce type de maïs dans l’augmentation du taux de croissance
animale et de la qualité de la viande. Les animaux nourris avec du maïs de protéines de
qualité se développent généralement plus rapidement et sont plus gros, fournissant ainsi
aux agriculteurs ruraux une autre excellente source de protéines et un revenu accru.
Language:
Date of publication:
2016
Country:
Region Focus:
Southern Africa
University/affiliation:
Volume:
14
Number:
Part 2
Pagination:
781 - 785.
Collection:
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories:
Additional keywords:
Licence conditions:
Open Access
Access restriction:
Form:
Web resource
Publisher:
ISSN:
1607-9345
E_ISSN:
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