Strengthening quality protein maize development and utilisation for indigenous chickens in Zimbabwe

Abstract: 
Increasing household nutrition is a top priority in Zimbabwe where protein energy malnutrition is rampant among women and children. In rural areas, most people do not afford protein rich foods that include meat, meat products and other alternative sources. Yet, farmers in these areas are consuming maize and also grow indigenous chickens mainly based on the free range system. Ordinary maize is low in the essential amino acids, tryptophan and lysine, and thus stunted growth results not only among people but also among their animals, thus further complicating their potential sources for proteins. A maize mutant with twice as much the amount of lysine and tryptophan was discovered and termed quality protein maize (QPM). QPM is a major source of proteins for the resource poor farmers who are already growing and consuming maize. However, there are few available QPM varieties on the market due to difficulties and time consuming nature associated with breeding such varieties. Rapid and modern technologies such as marker-assisted selection are not easily applied to QPM breeding due to the fact that such technologies require optimization. When fully optimized, molecular breeding technology reduces the time, cost and drudgery associated with the conventional screening methods. Feeding trials of QPM provide concrete evidence on the benefits of this type of maize in increasing the animal growth rate and carcass quality. Animals fed with quality protein maize usually grow faster and bigger thus supplying the rural farmers with yet another excellent source of proteins and increased income.
L’augmentation de la nutrition des ménages est une priorité au Zimbabwe, un pays où la malnutrition énergétique est courante chez les femmes et les enfants. Dans les zones rurales, la plupart des gens n’offrent pas d’aliments riches en protéines, notamment la viande, les produits à base de viande et autres sources alternatives. Pourtant, les agriculteurs de ces régions consomment du maïs et élèvent également des poulets indigènes. Le maïs ordinaire est faible en acides aminés essentiels, le tryptophane et la lysine, et donc des résultats de croissance rabougris non seulement chez les personnes mais aussi chez les volailles, ce qui complique encore davantage les sources potentielles de protéines. Un gène mutant de maïs ayant deux fois plus de lysine et de tryptophane a été découvert et appelé maïs de qualité protéique (QPM). QPM est une source majeure de protéines pour les agriculteurs pauvres en ressources qui produisent et consomment le maïs. Cependant, il existe peu de variétés QPM disponibles sur le marché en raison des difficultés et le temps nécessaire pour produire ces variétés. Les technologies rapides et modernes telles que la sélection assistée par marqueurs ne sont pas facilement appliquées à la production des variétés QPM parce qu’elles nécessitent une optimisation. Lorsqu’elle est entièrement optimisée, la technologie moléculaire réduit le temps et le coût associés aux méthodes conventionnelles. Les essais d’alimentation avec la variété QPM fournissent des preuves concrètes sur les avantages de ce type de maïs dans l’augmentation du taux de croissance animale et de la qualité de la viande. Les animaux nourris avec du maïs de protéines de qualité se développent généralement plus rapidement et sont plus gros, fournissant ainsi aux agriculteurs ruraux une autre excellente source de protéines et un revenu accru.
Language: 
Date of publication: 
2016
Country: 
Region Focus: 
Southern Africa
Volume: 
14
Number: 
Part 2
Pagination: 
781 - 785.
Collection: 
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories: 
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Web resource
Publisher: 
ISSN: 
1607-9345
E_ISSN: 
Edition: