Abstract:
The major source of energy to humans is starch. The digestion of starch in monogastric
animals, including humans starts in the mouth. It may continue in the stomach. Pancreatic
amylase further digests starch as the food moves through the small intestines. Mucosal
enzymes finally convert starch structures into glucose for absorption. However, the digestion
of starch has implications on health, especially with regards to type 2 diabetes. The rate of
glucose release and/or delivery into the blood can be both beneficial or a cause of health
concerns. The rate of glucose release depends on the starch hydrolysates that evolve during
digestion. Yet, the molecular structures produced during the digestion of starch in the gut are
not well understood. This paper presents results concerning the impact of oral digestion on
starches from different botanical sources. Normal corn (NCS), wheat (NWS) and potato
(NPS) starches were cooked at two starch to water ratios, 1:0.7 and 1:2. Cooked starches
were then hydrolysed by salivary amylase to mimic digestion in the mouth. Using Gelpermeation
chromatography, the extent of hydrolysis corresponded to moisture content used
during cooking for all the starches. Debranching of the hydrolysates revealed structural
differences in the extent of amylose hydrolysis and amount and profile of lower molecular
weight fractions between different starches. These results show that the amount of water
present during processing and botanical origin of starch affects structures of salivary amylase
hydrolysates, which can possibly impact on glucose homeostasis.
L’amidon est la principale source d’énergie pour l’homme. La digestion de l’amidon chez
les animaux monogastriques, y compris l’homme commence dans la bouche. Il peut continuer
dans l’estomac. Ensuite l’amylase pancréatique digère l’amidon au fur et à mesure que la
nourriture se déplace à travers l’intestin grêle. Finalement les enzymes muqueuses
convertissent les structures de l’amidon en glucose pour l’absorption. Toutefois, la digestion
de l’amidon a des conséquences sur la santé, en particulier en ce qui concerne le diabète du
type 2. La vitesse de libération et / ou la livraison de glucose dans le sang peut être à la fois
bénéfique ou une cause de problèmes de santé. La vitesse de libération du glucose dépend
des hydrolysats d’amidon qui évoluent au cours de la digestion. Pourtant, les structures
moléculaires produites au cours de la digestion de l’amidon dans l’intestin ne sont pas bien comprises. Ce document présente les résultats concernant l’impact de la digestion par voie
orale d’amidons de différentes sources botaniques. L’amidon de maïs normal (NCS), du blé
(NWS) et de la patate (NPS) ont été cuits à deux amidons à des ratios de l’eau, 1:0,7 et
1:2.L’amidon cuit est ensuite hydrolysés par l’amylase salivaire pour imiter la digestion dans
la bouche. En utilisant la chromatographie par pénétration de gel, la quantité d’hydrolyse
correspondait à la teneur en eau utilisée lors de la cuisson de tous les amidons. Le détachement
des hydrolysats a révélé des différences structurelles de l’étendue de l’hydrolyse de l’amylose
et de la quantité et le profil des fractions de poids moléculaires plus faibles entre les différents
amidons. Ces résultats montrent que la quantité d’eau présente au cours du traitement et de
l’origine botanique de l’amidon affecte les structures d’hydrolysats de l’amylase salivaire,
qui peut éventuellement avoir de l’impact sur l’homéostasie du glucose.
Language:
English
What is the impact of African starch sources on type 2 diabetes management?
Date of publication:
2014
Country:
Region Focus:
Southern Africa
University/affiliation:
Collection:
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories:
Additional keywords:
Licence conditions:
Open Access
Access restriction:
Form:
Printed resource
Publisher:
ISSN:
E_ISSN:
Edition:
Extent:
421 - 422