The 2012 RUFORUM Biennial Conference is the third in the series. The main objective of the Biennial conferences is to provide a platform for agricultural research for development stakeholders in Africa and beyond to actively exchange findings and experiences, while at the same time learning lessons towards improving performance of the agricultural sector and ultimately people’s livelihoods. The biennial conference is RUFORUM’s most comprehensive meeting for the diversity of stakeholers in agriculture. It is especially dedicated to graduate students and their supervisors, grantees in RUFORUM member universities and alumni. It is a platform for peer review, quality control, mentorship, networking and shared learning. The third Biennial Conference was attended by 657 participants.This record contains an extended abstract accepted under the theme of Harnessing Aquaculture and Fisheries Resources
Temperature-dependent Egg development rates and Hatching period of Chambo, Oreochromis Karongae (Pisces: Cichlidae)
Abstract:
A study was conducted to assess the effect of temperature on
egg development in an attempt to improve hatching success
and fry production in Oreochromis karongae. Temperaturedependent
development rates and hatching period for fertilized
eggs stripped from O. karongae, a mouth brooder, were
determined in a recirculating system set up in a hatchery at the
National Aquaculture Center, Domasi, Malawi. Three treatments
namely; 25ÚC, 27ÚC and 29ÚC, were replicated thrice in 2-
Liter Macdonald type incubation jars stocked with 265 fertilized
stage 1 eggs of O. karongae, at water flow rate of 0.15L/Sec.
There was a curvilinear relationship between temperature and
egg development, which was best described by a logarithm
regression function. Hatching period decreased with increase
in incubation temperature. The shortest hatching period was
7.3 days, which was observed at the highest incubation
temperature (29ÚC) while the longest hatching period was 14.7
days, observed at the lowest temperature (25ÚC). Hatchability
and fry survival were higher at higher temperatures. The study
has, for the first time, ably described O. karongae egg
development rates which suggest that increasing incubation
temperature holds the potential to increase fry production, which
is currently a bottleneck.
Une étude a été menée pour évaluer l’effet de la température
sur le développement des oeufs dans une tentative d’améliorer
le succès d’éclosion et de la production d’alevins en
Oreochromiskarongae. Le taux de développement dépendant
de la température et de la période d’éclosion des oeufs fécondés
dépouillés de O. karongae, une couveuse, ont été déterminées
dans un système de recirculation mis en place dans une écloserie
au Centre National Aquaculture de Domasi, au Malawi. Trois
traitements à savoir; 25ÚC, 27ÚC et 29ÚC, ont été reproduits
trois fois dans 2 – Dans une des jarres d’incubation de type deLitre Macdonald, dans lesquels sont stockés avec 265 oeufs
d’O. karongae fécondés au stade 1, au débit d’eau de 0.15L/
Sec. Il y avait une relation curvilinéaire entre la température et
le développement d’oeuf, qui a été le mieux décrit par une
fonction de régression logarithmique. La période d’éclosion a
diminué avec l’augmentation de la température d’incubation.
La période la plus courte d’incubation était de 7,3 jours, ce qui
a été observé à la plus haute température d’incubation (29ÚC),
tandis que la plus longue période d’incubation était de 14,7 jours,
observés à la température la plus basse (25ÚC). Le taux
d’éclosion et la survie des alevins étaient plus élevés à des
températures plus élevées. L’étude a, pour la première fois,
bien décrit les taux de développement des oeufs de O. karongae
qui suggèrent, que l’augmentation de la température d’incubation
possède le potentiel d’augmenter la production d’alevins, qui
est actuellement un goulot d’étranglement.
Language:
English
Extended abstracts submitted under Harnessing Aquaculture and Fisheries Resources
Date of publication:
2012
Country:
Region Focus:
Southern Africa
Collection:
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories:
Agrovoc terms:
Additional keywords:
Licence conditions:
Open Access
Access restriction:
Form:
Printed resource
Publisher:
Notes: