Abstract:
A study was carried out to determine the relative rate of infestation of Dermestes maculatus on two different cured fish species, Oreochromis niloticus and Clarias gariepinus under laboratory conditions. All the treatments had three replicates and were arranged in a randomized complete block design. The following parameters were determined after 30 days of infestation: rate of infestation, texture, taste, weight loss and percentage economic loss. The results show significant qualitative (taste and texture) and quantitative losses of infested fish samples for both species. The values were significantly higher for C. gariepinus than O. niloticus (p<0.05). There is, therefore, an urgent need to develop appropriate measures for the control of D. maculatus infestation of cured fish so as to stem the quantum of losses experienced by farmers and processors.
Une étude a été effectuée pour déterminer le taux relatif d’infestation de Dermestes maculatus sur deux espèces de poisson traité, Oreochromis niloticus et Clarias gariepinus au laboratoire. Un dispositif de blocs aléatoires complets avec trois répétitions. Les paramètres suivants ont été mesurés après 30 jours d’infestation: le taux d’infestation, la texture, le goût, la perte en poids et le pourcentage en perte économique. Les résultats ont révélé des pertes significatives en qualité (goût et texture) et en quantité des échantillons infestés des deux espèces de poissons. Ces valeurs étaient significativement plus élevées pour C. gariepinus que pour O. niloticus (p < 0,05). Il y a donc, un besoin urgent d’élaborer des mesures appropriées pour le contrôle de l’infestation du poisson traité par D. maculatus de manière à réduire l’ampleur des pertes enregistrées par les producteurs et les transformateurs.
Language:
English
Date of publication:
2016
Country:
Region Focus:
West Africa
University/affiliation:
Journal:
Volume:
14
Number:
Part 1
Pagination:
857-86
Collection:
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories:
Agrovoc terms:
Additional keywords:
Licence conditions:
Open Access
Access restriction:
Form:
Web resource
Publisher:
ISSN:
1607-9345
E_ISSN:
Edition: