Abstract:
Rural communities in Tanzania are increasingly suffering from food shortage and
malnutrition. A household survey was conducted to determine the baseline situation in
Maswa district, regarding production, processing and storage of orange fleshed
sweetpotato roots and cowpea leaves. Chemical analysis was carried out on four
sweetpotato varieties (Jewel, Karoti dar, Kabode and Ejumula) possessing different
intensities of orange-flesh colour to establish levels of nutrients in fresh and processed
products using standard methods of analysis (AOAC). Beta carotene was determined by
the spectrophotometric method. Sweetpotato varieties were subjected to pre-treatments
including blanching and boiling. Results of the baseline survey indicated that there was
limited knowledge regarding nutritional excellence and blanching of orange fleshed
sweetpotato. Michembe (fresh dried) was more preferred than matobolwa (boiled and
then dried) sweetpotato. Fresh samples of sweetpotatoes had significantly low proximate
composition (protein, fat, fiber and carbohydrate) compared to dried samples due to the fact
that during drying food loses a significant amount of moisture resulting into concentrating
other nutrients. There was a three-fold reduction in β-carotene content when fresh samples
were dried. Boiled chips had more retention of beta carotene content compared to blanched
chips. Results further showed that michembe had significantly low β-carotene content and
low retention on storage compared to boiled and blanched chips after six months storage
at room temperature. It is therefore recommended that blanching be introduced to rural
communities during processing of orange fleshed sweetpotatoes to protect nutrients loss.
Education on processing and nutritional excellence of orange fleshed sweetpotatoes should
also be provided so as to reduce incidences of community malnutrition in and Tanzania.
Les communautés rurales de la Tanzanie souffrent de plus en plus de pénurie alimentaire
et de malnutrition. Une enquête a été menée dans des ménages afin de déterminer la
situation de référence dans le district de Maswa concernant la production, le traitement
et le stockage de tubercules de patate douce écharnée d’orange et de feuilles de niébé.
Des analyses chimiques ont été effectuées sur quatre variétés de patate douce (Jewel,
Karotidar, Kabode et Ejumula) possédant différentes intensités de couleur chair d’orange des méthodes d’analyse standards. Le bêta-carotène a été déterminé par la méthode
spectrophotométrique. Les variétés de patates douces ont été soumises à des traitements
préalables, y compris le blanchissement et l’ébullition. Les résultats de l’enquête de
référence ont indiqué qu’il y avait des connaissances limitées concernant l’excellence
nutritionnelle et le blanchissement des patates douces à chair orange la variété. Michembe
était plus préféré que la patate douce de matobolwa séchée. Les échantillons frais
de patates douces présentaient une composition immédiate significativement faible
(protéines, graisses, fibres et glucides) comparativement aux échantillons secs, du
fait que pendant le séchage, les aliments perdent une quantité importante d’humidité
résultant de la concentration d’autres nutriments. Il y a eu une réduction de trois fois
de la teneur en β-carotène lorsque les échantillons frais ont été séchés. Les patates
bouillis présentaient plus de retenue de la teneur en bêta-carotène par rapport aux patates
blanchies. Les résultats ont en outre montré que michembe avait une teneur en ß-carotène
significativement faible et une faible rétention lors du stockage par rapport aux patates
bouillies et blanchies après six mois de conservation à la température ambiante. Par
conséquent, le blanchissement devrait être introduit dans les communautés rurales
lors de la transformation des patates douces à chair orange afin de protéger la perte de
nutriments. L’éducation sur la transformation et l’excellence nutritionnelle des patates
douces à chair orange devrait également être fournie afin de réduire les incidences de
la malnutrition communautaire dans le district de Maswa et en Tanzanie en général.
Language:
Date of publication:
2016
Country:
Region Focus:
Southern Africa
University/affiliation:
Volume:
14
Number:
Part 2
Pagination:
923 - 929.
Collection:
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories:
Additional keywords:
Licence conditions:
Open Access
Access restriction:
Form:
Web resource
Publisher:
ISSN:
1607-9345
E_ISSN:
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