Abstract:
Groundnut (Arachis hypogaea L.) is the third most important crop in Mozambique. Despite
its importance as food, the presence of mycotoxins, especially aflatoxins has the potential to
limit its use in both the human and livestock diet. In this study, the effect of time of harvesting
on aflatoxin (AF) contamination were examined at two locations in Nampula and Mapupulo.
A split-plot design with four replications was used with three groundnut varieties (ICGVSM
99568, JL-24 and ICGV-SM 01514) as main plots and three harvesting dates (10 days
before physiological maturity, at physiological maturity and 10 days after physiological maturity)
as the sub-plots. In both locations field observations indicated that on average AF
contamination levels were lower at physiological maturity (H2) compared to harvesting too
early (H1) ( > 15 ppb) and harvesting too late (H3) ( > 20 ppb). The higher AF contamination
levels at H1 were because of higher pod and kernel moisture content and adverse conditions
of wet and humid weather which provided a conducive environment for fungal growth and
subsequently AF contamination. Delayed harvesting resulted into highest levels of AF
contamination compared to H1 and H2. This could be attributed to heavy damage of pods
by insects especially termites which provided ready entry of the fungus and consequently
AF contamination. Physical damage of pods as a result of dry weather during H3 may also
have resulted into the higher AF contamination levels at this harvest time. It is therefore
advisable that farmers’ harvest at physiological maturity in order to reduce AF contamination
of groundnuts.
L’arachide (Arachis hypogaea L.) est la troisième culture la plus importante au Mozambique.
Malgré son importance dans l’alimentation, la présence de mycotoxines, en particulier
d’aflatoxines, a le potentiel de limiter son utilisation. La présente étude a examiné l’effet de
la période de récolte sur la contamination par l’aflatoxine à Nampula et à Mapupulo. Un
dispositif de split plot avec quatre répétitions a été utilisé, avec trois variétés d’arachide (ICGV-SM 99568, JL-24 et ICGV-SM 01514) comme parcelles principales et trois dates de
récolte (10 jours avant maturité physiologique, à maturité physiologique et 10 jours après
maturité physiologique) comme sous-parcelles. Sur les deux sites, les observations sur le
terrain indiquaient que les niveaux moyens de contamination étaient inférieurs à la maturité
physiologique (H2) comparativement à une récolte trop precoce (H1) (> 15 ppb) et trop
tardive (H3) (> 20 ppb). Les niveaux de contamination les plus élevés à H1 étaient dus à
une teneur en humidité plus élevée des gousses et grains et à des conditions météorologiques
humides qui ont favorisé la croissance fongique et, par la suite, la contamination par
l’aflatoxine. La récolte tardive a entraîné les niveaux de contamination les plus élevés par
rapport à H1 et H2. Ceci pourrait être dû aux dégâts importants causés aux cosses par les
insectes, en particulier les termites, qui permettent une entrée facile des champignons et,
par conséquent la contamination par l’aflatoxine. Les dommages physiques subis par les
cosses à cause de la saison sèche pendant H3 peuvent également avoir entraîné des niveaux
de contamination par l’aflatoxine plus élevés. Il est donc suggéré que les agriculteurs fassent
la récolte de l’arachide à maturité physiologique afin de réduire leur contamination par
l’aflatoxine.
Language:
Abkhazian
Date of publication:
2016
Country:
Region Focus:
Southern Africa
Volume:
14
Number:
3
Pagination:
167-172
Collection:
RUFORUM Working document series
Additional keywords:
Licence conditions:
Open Access
Access restriction:
Form:
Web resource
Publisher:
ISSN:
1607-9345
E_ISSN:
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