Abstract:
This paper reports on an evaluation of a project titled Food Diversification Support Project
(FoDiS) under the Ministry of Agriculture whose objective was to improve food security of
farming communities in drought prone areas of Zambia through promotion of non-maize
food crops such as roots and tubers, legumes and traditional cereals. A research survey was
done in Chongwe to assess the impact of the project on the targeted farmers. The results
revealed that the project had helped the farmers increase their food security by introducing
drought tolerant crops. The project also trained farmers in utilization and preservation of
food and facilitated the diversification of crops and increased income. The evaluation
recommended that (a) there should be emphasis on training students in monitoring and
evaluation, (b) both the farmer and the students need to have at least basic entrepreneurial
skills with emphasis on value addition of the end product, and (c) there is need for students
to have the necessary indigenous knowledge to adapt their academic training with real
life situations and have a knowledge of the traditions and values of the places they will be
working in so that they are more relevant to the farmers.
Ce document fait état d’évaluation d’un projet intitulé Projet d’Appui à la Diversification
Alimentaire du Ministère de l’agriculture, dont l’objectif était d’améliorer la sécurité
alimentaire des communautés agricoles des zones sèches de la Zambie, par la promotion
des tubercules, légumineuses et céréales traditionnelles. Une enquête a été conduite
à Chongwe pour évaluer l’impact du dit projet sur des agriculteurs ciblés. Les résultats
ont révélé que le projet avait aidé les agriculteurs à accroître leur sécurité alimentaire
en introduisant des cultures résistantes à la sécheresse. Le projet a également formé les
agriculteurs à l’utilisation et la préservation des aliments tout en facilitant la diversification
des cultures et l’augmentation des revenus. L’évaluation a recommandé que (a) l’accent
soit mis sur la formation des étudiants au suivi et à l’évaluation, (b) tant l’agriculteur que
les étudiants doivent avoir au moins des compétences entrepreneuriales de base, mettant
l’accent sur l’ajout de la valeur au produit final; (c) Il est nécessaire que les étudiants
disposent des connaissances indigènes nécessaires pour adapter leur formation académique à des situations réelles et sur les traditions et valeurs des localités où ils travailleront afin
qu’ils soient plus pertinents pour les agriculteurs.
Language:
English
Date of publication:
2016
Country:
Region Focus:
Southern Africa
University/affiliation:
Volume:
14
Number:
4
Pagination:
209-215.
Collection:
RUFORUM Working document series
Additional keywords:
Licence conditions:
Open Access
Access restriction:
Form:
Web resource
Publisher:
ISSN:
1607-9345
E_ISSN:
Edition: