Development of a Millet-Sesame-Soy complementary food composite for rural communities

Abstract: 
Complementary feeding still remains a challenge to many rural mothers in Uganda and Africa at large. Commercial complementary food formulae available on the market are too expensive and not easily accessible to poor people in developing countries who live mainly in rural areas. The use of locally available food resources to produce locally-adapted composites has been suggested as a potential option for complementary feeding in rural areas. This study experimented the feasibility of this option in Acholi Sub-region of Uganda using millet, sesame and soy. These food resources are locally available in the area and have nutritional values. Various combinations of millet, sesame and soy were compounded to produce complementary food formulae corresponding to energy content of 200, 300 and 550 Kcal for children of age category 6-8 month, 9-11 months, and 12-23 months, respectively. The combinations were processed into flour under village conditions. The flour formulae were reconstituted into porridge and evaluated for sensory attributes and acceptability among mothers and caregivers of children 6-23 months old to enable them select the most preferred formula for each energy category. Based on the results of overall acceptability evaluation, the community selected 92 % millet, 0.8% sesame, 7.2% soy (F13); 75 % millet, 10% sesame, 15% soy (F21); and 12.1% millet, 10% sesame, 77.9% soy (F31), as the most preferred formula for children aged 6-8 months, 9-11 months and 12-23 months, respectively. Laboratory analyses revealed that the selected formulae had energy and nutrient density within the recommended levels for complementary food formulae. Interestingly, mothers and caregivers who participated in the study expressed willingness to start using the formulae with immediate effect. Awareness campaigns are needed to extend the technology to the wider community in the sub-region. The results of this study demonstrate that use of locally available food resources to develop complementary formulae is indeed a feasible option for management of child undernutrition in rural areas.
et en Afrique. Les formules commerciales alimentaires complémentaires disponibles sur le marché sont trop chères et ne sont pas facilement accessibles aux pauvres des pays en développement qui vivent principalement dans les zones rurales. L’utilisation de ressources alimentaires localement disponibles pour produire des composites adaptés localement a été suggérée comme une option potentielle pour l’alimentation complémentaire dans les zones rurales. Cette étude a permis d’expérimenter la faisabilité de cette option dans la sousrégion d’Acholi en Ouganda en utilisant du millet, du sésame, et du soja. Ces ressources alimentaires sont localement disponibles dans la région et ont des valeurs nutritionnelles. Des diverses combinaisons du millet, de sésame et de soja ont été combinées pour produire des formules alimentaires complémentaires correspondant à une teneur énergétique de 200, 300 et 550 Kcal pour les enfants de 6 à 8 mois, de 9 à 11 mois et de 12 à 23 mois, respectivement. Les combinaisons ont été transformées en farine dans des conditions de village. Les formules de farine ont été reconstituées en bouillie et évaluées pour les attributs sensoriels et l’acceptabilité par les mères et les soignants des enfants de 6-23 mois pour leur permettre de sélectionner la formule la plus préférée pour chaque catégorie d’énergie. Sur la base des résultats de l’évaluation globale de l’acceptabilité, la communauté a choisi 92% de millet, 0,8% de sésame, 7,2% de soja (F13); 75% de millet, 10% de sésame, 15% de soja (F21); Et 12,1% de millet, 10% de sésame, 77,9% de soja (F31), comme la formule la plus préférée pour les enfants âgés de 6 à 8 mois, 9-11 mois et 12-23 mois, respectivement. Des analyses de laboratoire ont révélé que les formules sélectionnées présentaient une densité énergétique et une densité nutritive étant dans les limites recommandées pour les formules alimentaires complémentaires. Curieusement, les mères et les aide-malades qui ont participé à l’étude ont exprimé leur volonté de commencer à utiliser les formules immédiatement. Des campagnes de sensibilisation sont nécessaires pour étendre la technologie à la collectivité dans la sous-région. Les résultats de cette étude démontrent que l’utilisation des ressources alimentaires disponibles localement pour élaborer des formules complémentaires est en effet une option possible pour la gestion de la sous-alimentation des enfants dans les zones rurales.
Language: 
Date of publication: 
2016
Country: 
Region Focus: 
East Africa
University/affiliation: 
Volume: 
14
Number: 
Part 2
Pagination: 
1051 - 1057.
Collection: 
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories: 
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Web resource
Publisher: 
ISSN: 
1607-9345
E_ISSN: 
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