Abstract:
The soybean value chain has a potential to increase smallholder farmers’ incomes and has
significant growth potential yet soybean farming households lack services such as education
which is tailored to address the real challenges they face in maximizing profits from farming.
There is thus a need to integrate entrepreneurship training. This study determines the effect
of entrepreneurship training on soybean productivity and household income in Lango Subregion,
Northern Uganda. The project was implemented in selected villages (Aumi Abongwen,
Omolodyang, Apongimalo) in Bbala sub-county, Kole District and (Anyamazi, Inomo) in
Chegere and Apumi sub-counties respectively in Apac District. using exploratory study and
experiential learning approach, we conducted soybean value chain mapping in two phases
and Entrepreneurial skill training of 220 farmers out of which 150 trained farmers were
randomly selected for the study and 450 untrained farmers were used as a control. The
random sampling method was followed for selecting the respondents. The preliminary findings
indicate that majority 56.67% of the respondents are women and 67.17% of the respondents
stopped with education at primary level with 6.7% having no formal education. Study revealed
that real earning of the farmers who have participated in the training increased by
380,000Ushs. It can be inferred from the study that entrepreneurship training should be
scaled up to increase the productivity and income of smallholder farmers as it significantly
increase their income.
La chaîne de valeur de soja a un potentiel pour augmenter les revenus des petits agriculteurs
et dispose d’un potentiel de croissance significatif (Dathine. 2011), même si les ménages
agricoles manquent de services tels que l’éducation qui est adaptée pour répondre aux vrais
défis auxquels ils sont confrontés dans la maximisation des profits issus de l’agriculture. Il
est donc nécessaire d’intégrer les compétences entrepreneuriales. Cette étude détermine
l’impact de la formation des compétences entrepreneuriales sur la productivité de soja et le
revenu des ménages dans la sous r égion de Lango, au Nord de l’Ouganda. Le projet a été mis en oeuvre dans certains villages (AumiAbongwen, Omolodyang, Apongimalo) dans le
sous comté de Bbala, District Kole et (Anyamazi, Inomo ) dans les sous comtés de Chegere
et d’Apumi sous-comtés respectivement, dans le district d’Apac. En utilisant des études
exploratoires et l’approche de l’apprentissage expérientiel, nous avons réalisé la cartographie
de la chaîne de valeur de soja en deux phases et la formation des compétences
entrepreneuriales de 220 agriculteurs sur lesquels 150 formés ont été sélectionnés pour
l’étude et 450 agriculteurs non formés, et sont été utilisés comme contrôle. La méthode
d’échantillonnage aléatoire a été suivie pour la sélection des répondants. Les résultats
préliminaires indiquent que la majorité de 56,67% des répondants sont des femmes et 67,17%
des répondants avaient arrêté l’éducation au niveau primaire avec 6,7% n’ayant aucune
éducation formelle. L’étude a révélé que le revenu réel des agriculteurs qui ont participé à la
formation a augmenté de 388.000Ushs. Il peut être déduit de l’étude que la formation de
compétences entrepreneuriales devrait être élargie pour augmenter la productivité et les
revenus des petits agriculteurs car il augmente considérablement leurs revenus.
Language:
English
Date of publication:
2014
Country:
Region Focus:
East Africa
University/affiliation:
Collection:
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories:
Agrovoc terms:
Additional keywords:
Licence conditions:
Open Access
Access restriction:
Form:
Printed resource
Publisher:
ISSN:
E_ISSN:
Edition:
Extent:
345 - 349