Reducing susceptibility of fresh produce to physical damage during postharvest handling: The case of pomegranate fruit

Abstract: 
A large percentage of fruit waste in the horticultural industry results from mechanical damage such as bruising. Fruit bruise damage is mostly caused by impact, compression or vibration during handling, packaging and transport. This study investigated the susceptibility of three pomegranate fruit cultivars ‘Acco’, ‘Herskawitz’ and ‘Wonderful’ to impact bruising at varying fruit temperature and drop heights. The first experiment investigated the bruise threshold for each cultivar by subjecting selected pomegranate fruit into three minimal drop heights (10 – 20; 5 cm increments) and evaluated the probability of bruise occurrence (PBO). Study of bruise susceptibility was then carried out by dropping pomegranates stored at 5 and 20 ºC from three drop heights (20, 40 and 60 cm) onto a flat ceramic floor. A linear relationship between drop height and bruise volume (BV), bruise area (BA) and bruise susceptibility (BS) across all cultivars was observed. At 10 cm drop height, ‘Wonderful’ fruit had the highest PBO (0.44) whereas neither ‘Acco’ nor ‘Herskawitz’ were bruised. Lowest bruise threshold (515.38 mJ) was found on ‘Acco’ followed by ‘Herskawitz’ fruit (838 mJ). Low temperature (5 ºC) influenced more bruising whereas higher fruit temperature (20 ºC) reduced the bruise damage of all fruit cultivars. Using Pareto charts, effects of drop height, temperature, cultivar and their interactions on bruising were significant (p < 0.05). Overall, this study showed that both drop and/ or impact energy and fruit temperature affect the bruise damage of pomegranate fruit of the investigated cultivars. This study represents the findings of a pilot research aimed at providing the science-based tools to support handling management of fruit in the South African pomegranate industry.
Un grand pourcentage de déchets fruitiers dans l’industrie horticole est le résultat des dommages mécaniques tels que les meurtrissures. Les meurtrissures des fruits sont principalement causées par l’impact, la compression, ou des vibrations lors de la manutention, l’emballage, et le transport. Cette étude a examiné la sensibilité de ‘trois cultivars de fruit de grenade « l’Acco », «Herskawitz» et «Wonderful» aux meurtrissures dues à l’impact en variant la température des fruits et les hauteurs de chute. La première expérience a étudié le seuil de meurtrissure pour chaque cultivar sélectionné en soumettant des fruits de grenade aux trois hauteurs minimales de chute (10 - 20, 5 cm incréments) et en évaluant la probabilité d’occurrence de meurtrissure (POM). L’étude de la susceptibilité à la meurtrissure a ensuite été effectuée en laissant tomber des grenades stockées à 5 et 20 ºC à partir des trois hauteurs de chute (20, 40 et 60 cm) sur un plancher plat en céramique. Une relation linéaire entre la hauteur de chute et le volume de meurtrissure (VM), zone de meurtrissure (ZM) et la susceptibilité de meurtrissure (SM) dans tous les cultivars a été observée. A 10 cm de hauteur de chute, les fruits ‘Wonderful’ avaient la plus forte POM (0,44), alors que ni «Acco» ou «Herskawitz» étaient meurtris. Le seuil le plus bas de meurtrissure (515,38 mJ) a été trouvé sur les fruits ‘Acco’ suivi de ‘Herskawitz’ (838 mJ). La basse température (5°C) a influencé les meurtrissures alors la température élevée de fruits (20ºC) a réduit les dégâts de meurtrissure de tous les cultivars de fruits. En utilisant des diagrammes de Pareto, les effets de la hauteur de chute, la température, le cultivar, et leurs interactions sur les meurtrissures étaient significatives (p <0,05). Dans l’ensemble, cette étude a montré que les la hauteur de chute et / ou l’énergie d’impact et la température des fruits affectent les dommages par meurtrissure des cultivars de grenade étudiés. Cette étude présente les résultats d’une recherche pilote visant à fournir les outils scientifiques pour appuyer la gestion de manutention de fruits dans l’industrie de grenade sud-africaine.
Date of publication: 
2016
Country: 
Region Focus: 
Southern Africa
University/affiliation: 
Volume: 
14
Number: 
Part 1
Pagination: 
903-909
Collection: 
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories: 
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Project sponsor: 
iAGRI; RUFORUM
Form: 
Web resource
Publisher: 
ISSN: 
1607-9345