Abstract:
Fusarium head blight is a disease of small grain cereals that reduces yield and causes
mycotoxin contamination. The role of agronomic practices on the occurrence of wheat
agronomic practices was studied. In the experiment, a survey to determine wheat production
practices was conducted in four agro-ecological zones in 2013 cropping season. Fusarium
head blight incidence and severity was determined in four 1m2 quadrants by counting infected
heads and the proportion of diseased head respectively. Fungal contamination was determined
by isolation on agar media and identified based on morphological and cultural characteristics.
Majority of the farmers planted variety Njoro BW2, obtained certified seeds from Kenya
Agricultural research institute, practiced crop rotation and applied soil amendments. Fusarium
head blight occurrence was prevalent in all the regions but severity and incidence were low
with Fusarium graminearum, F. avenaceum and F. poae isolated as the major causal
agents. Wheat production practices influenced the level of inoculum in the soil, farmers’
choice of variety Njoro BW2 known for moderate tolerance and wheat straw management
could have resulted in low incidence and severity. Isolation of F. graminearun, F. avenaceum
and F. poae in high incidence could indicate that these are the major causal agents of FHB
in wheat growing regions. Wheat farmers need to apply better production practices that
help reduce yield and the level of mycotoxin contamination.
La fusariose est une maladie des petites céréales qui réduit le rendement et provoque la
contamination par les mycotoxines. Le rôle des pratiques agronomiques sur l’apparition de
pratiques agronomiques du blé a été étudié. Dans l’expérience, une enquête pour déterminer
les pratiques de production de blé a été menée dans quatre zones agro-écologiques de
saison de culture en 2013. L’incidence de la fusariose de l’Fusarium et la gravité ont été
déterminées dans quatre quadrants 1m2 en comptant les têtes infectées et la proportion de la
tête malade respectivement. La contamination fongique a été déterminée par l’isolement
sur gélose et identifié sur la base des caractéristiques morphologiques et culturelles. La
majorité des agriculteurs avait planté la variété de Njoro BW2, et avait obtenues des semences
certifiées de l’Institut de Recherche Agricole du Kenya et avait pratiqué la rotation des cultures et l’amendement des sols. L’incidence en Fusariose était répandue dans toutes les
régions, mais la gravité et l’incidence était faible avec Fusariumgraminearum, F.
avenaceumand F. poae isolés comme les principaux agents causals. Les pratiques de
production de blé ont influencé le niveau d’inoculum dans le sol. Le choix des agriculteurs
de la variété de Njoro BW2, connu pour sa tolérance modérée et la gestion de la paille de blé
aurait pu aboutir à une faible incidence et gravité. L’isolement de F. graminearun, F.
avenaceumand F. poae en haute incidence pourrait indiquer que ceux-ci sont les principaux
agents responsables de la fusariose dans le blé des régions en croissance. Les producteurs
de blé ont besoin d’utiliser de meilleures pratiques de production qui permettent de réduire le
rendement et le niveau de contamination par les mycotoxines.
Language:
English
Date of publication:
2014
Country:
Region Focus:
East Africa
University/affiliation:
Collection:
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories:
Agrovoc terms:
Additional keywords:
Licence conditions:
Open Access
Access restriction:
Form:
Printed resource
Publisher:
ISSN:
E_ISSN:
Edition:
Extent:
219 - 222