Abstract:
The present paper summarizes preliminary results on the extent to which baobab fruit
pulp and moringa leaf powder can be used in food to food fortification to alleviate
micronutrients deficiencies among vulnerable groups in Benin. The work is being done
through a Graduate Research Grant (GRG) financed by the Regional Universities
Forum for Capacity Building in Agriculture (RUFORUM). The project studied
bioavailability of nutrients in food including moringa and baobab powders, and
recommends how to improve food to food fortification formula for women and children
under five. The effect of the developed product on the nutritional status of the target
groups will be measured. In this paper, the preliminary results on documentation and
traditional use and consumption patterns of foods fortified with baobab pulp and moringa
leaves in the three biogeographical zones of Benin is reported. Field surveys were
undertaken among mothers and resource persons in the target area. Structured
questionnaires were used to collect data on the traditional food fortified with the food
fortificants under investigation, their use in children and mother feeding and their
consumption patterns. Results allowed grouping the food vehicles in four categories:
porridges of cereals, porridges of legumes, vegetable sauces and non vegetable sauce.
The use in mother and baby feeding of porridges of cereals fortified with Baobab pulp
or moringa leaf powder as well as the use of vegetable sauce of moringa vary
significantly from one biogeographical zones to another (p <0.001) . In contrast, the
use of moringa as fortificant in non legume sauce was similar in the three zones ranging
from 30-40% of informants (Chi-Sq = 0.393, P-Value = 0.822). The food use patterns
of moringa and baobab varied from one zone to another, across target groups surveyed
and by type of fortificent.
Le présent document résume les résultats d’un travail visant à déterminer le niveau
optimal d’utilisation de la pulpe de baobab et la poudre de feuilles de moringa pourraient comme fortifiants pour réduire les problèmes de malnutrition carentielle au sein des
groupes vulnérables au Bénin. Le travail en cours de réalisation dans le cadre du «
Graduate Research Grant » financé par le Ruforum. Le projet se focalisera sur la
digestibilité in vitro des micronutriments dans les véhicules alimentaires utilisant la
pulpe de baobab et la poudre de feuille de moringa comme fortifiants, en vue de
proposer des formules adéquates pour les femmes et les enfants de moins de 5 ans.
L’effet de ces formules sur la santé nutritionnelle des enfants et des femmes sera étudié.
La présente étude présente les résultats de la documentation sur les utilisations
traditionnelles et la consommation des aliments fortifiés avec la pulpe de baobab et
les feuilles de Moringa dans l’alimentation des mères et des enfants dans les 3 zones
biogéographques du Bénin. Une enquête de terrain a été réalisée auprès des mères et
personnes ressources. Des entretiens structures et semi structures ont permis de
collecter les données sur les véhicules alimentaires traditionnellement fortifiés avec
les fortifiants sus-cités, leur utilisation dans l’alimentation des mères et des enfants et
leur consommation par ces derniers. Les résultats ont permis de grouper les groups de
véhicules alimentaires en 4 catégories : bouillies de céréales, bouillies de légumineuses,
sauce légume et sauce non légume. L’utilisation des bouillies de céréales fortifiées avec
la pulpe de baobab ou la poudre de feuille de moringa dans l’alimentation des mères
varie de façon significative d’une zone biogéographique à une autre (p<0.01). A l’
opposé, l’utilisation du moringa comme sauce feuille est similaires dans les 3 zones
bogéographiques et est pratiqué par 30 à 40% des enquêtés (Chi-Sq = 0.393, P-Value =
0.822).
Language:
Date of publication:
2016
Country:
Region Focus:
West Africa
University/affiliation:
Volume:
14
Number:
Part 2
Pagination:
979 - 985.
Collection:
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories:
Additional keywords:
Licence conditions:
Open Access
Access restriction:
Form:
Web resource
Publisher:
ISSN:
1607-9345
E_ISSN:
Edition: