Traditional use of moringa leaves and baobab pulp as fortificant in mother and children feeding in Benin

Abstract: 
The present paper summarizes preliminary results on the extent to which baobab fruit pulp and moringa leaf powder can be used in food to food fortification to alleviate micronutrients deficiencies among vulnerable groups in Benin. The work is being done through a Graduate Research Grant (GRG) financed by the Regional Universities Forum for Capacity Building in Agriculture (RUFORUM). The project studied bioavailability of nutrients in food including moringa and baobab powders, and recommends how to improve food to food fortification formula for women and children under five. The effect of the developed product on the nutritional status of the target groups will be measured. In this paper, the preliminary results on documentation and traditional use and consumption patterns of foods fortified with baobab pulp and moringa leaves in the three biogeographical zones of Benin is reported. Field surveys were undertaken among mothers and resource persons in the target area. Structured questionnaires were used to collect data on the traditional food fortified with the food fortificants under investigation, their use in children and mother feeding and their consumption patterns. Results allowed grouping the food vehicles in four categories: porridges of cereals, porridges of legumes, vegetable sauces and non vegetable sauce. The use in mother and baby feeding of porridges of cereals fortified with Baobab pulp or moringa leaf powder as well as the use of vegetable sauce of moringa vary significantly from one biogeographical zones to another (p <0.001) . In contrast, the use of moringa as fortificant in non legume sauce was similar in the three zones ranging from 30-40% of informants (Chi-Sq = 0.393, P-Value = 0.822). The food use patterns of moringa and baobab varied from one zone to another, across target groups surveyed and by type of fortificent.
Le présent document résume les résultats d’un travail visant à déterminer le niveau optimal d’utilisation de la pulpe de baobab et la poudre de feuilles de moringa pourraient comme fortifiants pour réduire les problèmes de malnutrition carentielle au sein des groupes vulnérables au Bénin. Le travail en cours de réalisation dans le cadre du « Graduate Research Grant » financé par le Ruforum. Le projet se focalisera sur la digestibilité in vitro des micronutriments dans les véhicules alimentaires utilisant la pulpe de baobab et la poudre de feuille de moringa comme fortifiants, en vue de proposer des formules adéquates pour les femmes et les enfants de moins de 5 ans. L’effet de ces formules sur la santé nutritionnelle des enfants et des femmes sera étudié. La présente étude présente les résultats de la documentation sur les utilisations traditionnelles et la consommation des aliments fortifiés avec la pulpe de baobab et les feuilles de Moringa dans l’alimentation des mères et des enfants dans les 3 zones biogéographques du Bénin. Une enquête de terrain a été réalisée auprès des mères et personnes ressources. Des entretiens structures et semi structures ont permis de collecter les données sur les véhicules alimentaires traditionnellement fortifiés avec les fortifiants sus-cités, leur utilisation dans l’alimentation des mères et des enfants et leur consommation par ces derniers. Les résultats ont permis de grouper les groups de véhicules alimentaires en 4 catégories : bouillies de céréales, bouillies de légumineuses, sauce légume et sauce non légume. L’utilisation des bouillies de céréales fortifiées avec la pulpe de baobab ou la poudre de feuille de moringa dans l’alimentation des mères varie de façon significative d’une zone biogéographique à une autre (p<0.01). A l’ opposé, l’utilisation du moringa comme sauce feuille est similaires dans les 3 zones bogéographiques et est pratiqué par 30 à 40% des enquêtés (Chi-Sq = 0.393, P-Value = 0.822).
Language: 
Date of publication: 
2016
Country: 
Region Focus: 
West Africa
Volume: 
14
Number: 
Part 2
Pagination: 
979 - 985.
Collection: 
RUFORUM Working document series
RUFORUM Conferences and Workshops
Agris Subject Categories: 
Licence conditions: 
Open Access
Access restriction: 
Form: 
Web resource
Publisher: 
ISSN: 
1607-9345
E_ISSN: 
Edition: